Montesori tehnike za izlive besa kod dece – i kod kuće i na javnom mestu

izliv besa
Foto: Michelle Posey / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta je rešenje za tantrume?

Svi oni koji imaju dvogodišnjaka (ili godinu, dve starije dete) onda verovatno znaju šta znači tantrum – ljutnja jer se iz parkića mora kući, ili zbog toga što baka i deka moraju da krenu, ili zato što je rođendan u igraonici gotov, ili zato što je dan bio previše uzbudljiv, pa je teško posložiti sva ta osećanja.

Tantrumi su, u većini slučajeva, neizbežan sastavni deo roditeljstva, ali to kako ih vi prihvatate i kako na njih reagujete može napraviti veliku razliku.

Postoje dve vrste tantruma – oni koji se dešavaju kod kuće i oni koji se dese na javnom mestu. A strategija kojom ćete ih rešavati zavisi upravo od mesta gde se tantrum dogodio.

Tehnike za rešavanje ispada besa kod kuće, u skladu sa Montesori metodama

Kad se tantrum dogodi kod kuće, najbolje je da udahnete duboko i provozate se na talasu emocija. To je onaj trenutak kad treba da pokažete detetu da su sva njegova osećanja u redu i da je s njim sve u redu, te da njegova prejaka osećanja nisu nešto sa čim vi kao roditelj ne možete da se suočite. Pokazujući im da možete da podnesete suze i glasan plač, pokazujete im da je normalno imati snažne emocije. Samo je potrebno da, korak po korak, naučimo šta s njima, piše Zelena učionica.

Budite tu i budite strpljivi

Ako možete, sedite na pod sa svojim detetom kad krene histerija. Pogledajte ga, ali nemojte ga odmah dodirivati ili mu se obraćati (osim ako je u pitanju bezbednost).

Ne činite ništa što će mu dati do znanja da vi zapravo samo želite da se njegove emocije što pre sklone, da nestanu, jer vam smetaju.

Ne požurujte

Te velike emocije moraju napolje. Tako da, ako sprečite da izađu sada, eto njih kasnije. Možda zbog čokolade u supermarketu ili zbog neke igračke na igralištu. Takođe, što duže pokušavate da, u toku samog tantruma, urazumite dete i logičkim objašnjenjima okončate ispad, to će on duže trajati. Upamtite da će proći. Zato je važno s decom uvek početi spremanje 15 minuta ranije kad negde idete jer nikad ne znate kad će vam trebati malo vremena za tantrum.

Ponudite razgovor i utehu kad vidite da je spremno

Prepoznaćete sami trenutak u kom se dete “vraća” i kad se talas emocija smiruje. Možda će i dalje plakati, ali bez toliko energije.

U tom trenutku ponudite utehu. Možda samo zagrljaj, ako mu to prija. Pokažite mu da ga volite i u njegovim najgorim momentima, a ne samo kad je mazno i slatko.

Priznajte osećanja

Kad se dete smiri, porazgovarajte o osećanjima. Priznajte mu da je njegova emocija sasvim u redu i da nije zbog toga loše. Pokažite da ste razumeli zbog čega se desio ispad.

Neka i vaše dete pokuša da imenuje osećanja (da li je bilo ljuto, tužno, razočarano…). Svako osećanje je prilika za učenje i emocionalni rast.

Ovo je moguće, naravno, u onoj idealnoj situaciji kada ste kod kuće i možete da ostavite to što radite i posvetite se detetu. Ali svi znamo da je to retko slučaj. Čak i ako ste kod kuće, verovatno je tu večera koju treba spremiti i starije dete kome treba pomoć oko domaćih zadataka.

Ipak, i ako se desilo u trenutku kad nemate vremena za mnogo razgovora, pronađite ga kasnije u toku dana, dok perete zube detetu ili ga spremate za krevet. I, ono što je vrlo važno, ponovite mu da su velike emocije u redu, da je plakanje sasvim u redu, ali ako je tantrum bio buran, te je mogao da povredi sebe ili nekog drugog, to je onda posebna tema za razgovor – šta jeste, a šta nije u redu raditi kad smo ljuti.

A u javnosti?

Kako ćete reagovati na tantrum koji se dešava na javnom mestu, zavisi od toga koliko vam je važno šta će drugi ljudi o vama i vašem detetu reći/misliti. Ako vas se to ne tiče, sve dok dete ne ugrožava druge oko sebe, možete uraditi istu stvar kao kod kuće. Naravno, ako se nalazite u supermarketu, gde vaše dete smeta drugim kupcima koji ne mogu da obave kupovinu, uljudno je da podignete dete i izađete.

Ako čim krene tantrum u javnosti, počnete da gorite u licu, a srce vam lupa 100 na sat, onda će vam definitivno trebati drugačiji pristup.

Procenite situaciju

Koliko je blizu tantrum? Možda ga možete sprečiti skretanjem pažnje ili zasmejavanjem deteta. Najpre duboko udahnite i pokušajte da se oslobodite stresa koji u vama nastaje, a odmah zatim reagujte i pokušajte da doprete do deteta pre nego što se tantrum dogodi.

Ako se, ipak, neizbežno ne može sprečiti…

Odvedite dete na sigurno mesto

Ni dete se neće osećati dobro ako, kad se emocije smire, bude svesno da ja bilo u centru pažnje zbog svojih ispada. Zato je dobra ideja da ga sklonite u deo igrališta gde ste koliko-toliko sami, odnosno da jednostavno napustite prodavnicu ili park.

Najvažnije je da sve to ne uradite u besu. – da ne izletite besno iz prodavnice, govoreći detetu da se od njega ništa ne može uraditi, da vam uništava dan, čak i ako vam te namirnice po koje ste došli baš trebaju. Umesto toga, samo recite detetu da ga vodite na neko tiho mesto gde možete na miru da budete zajedno.

Ako je potrebno, skrenite pažnju

Iako kod kuće nije preporučljivo skretanje pažnje detetu sa onoga zbog čega se ljuti, pa ni sa same ljutnje, ponekad je u javnosti to najbolje rešenje.

Ako ste u parku, a tantrum još nije dostigao vrhunac, pokušajte da mu pokažete rupu koju je napravila krtica, mrava koji nosi mrvice…

Ako ste u kupovini, zatražite pomoć. “Ne mogu da se setim gde u ovoj prodavnici stoji hleb. Hoćeš mi pomoći da ga nađem?”

Očekujte tantrum kasnije

Ako uspete da detetu skrenete pažnju i sprečite ispad besa u javnosti, znajte da su u njemu i dalje ta velika osećanja koja čekaju da izađu. Desiće se to verovatno kasnije u toku dana.

Tokom vremena, kroz razgovore, ali nakon oluje, učite dete prihvatljivim načinima iskazivanja emocija. Ali znajte da je to vrlo spor proces. Korak po korak.

Počnite tako što ćete imenovati emocije koje verujete da dete ima kad je ljuto i tako što ćete uvek biti tu.

Kako vreme bude prolazilo, tantrumi će se smanjivati, a dete će početi da emocije izražava onako kako to činimo i mi, odrasli u njegovom životu.

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram