Običan grip ili grip s komplikacijama? Simptomi koje ne smete ignorisati

Beba i porodica 01. nov 202109:50 > 09. dec 2021 12:23
Foto:Promo

Grip mnogi ne doživljavaju kao „ozbiljnu“ bolest. Uglavnom ćemo čuti savete kako grip samo treba preležati i kako se ne treba javljati lekaru. Iako će u većini slučajeva to biti tačno, grip ipak može dovesti i do ozbiljnih komplikacija, nije bezazlena bolest i treba biti oprezan.

Kada imate grip, najbolje je boraviti kod kuće kako ne biste širili zarazu. Potrebno je mirovati i piti puno tečnosti. Šta god da ste o tome čuli, unos dosta tečnosti je mnogo važniji od unošenja velikih doza vitamina C ili uzimanja belog luka u velikim količinama jer visoka temperatura, ona iznad 38°C, isušuje organizam. Kako biste spustili temperaturu uzmite paracetamol ili se tuširajte u mlakoj vodi, možete koristiti i kapi za nos ili sirup za kašalj. Iako se tokom gripa možemo osećati slomljeno, on srećom ne traje dugo i povlače se nakon otprilike 5-7 dana.

Ipak u slučaju da primetite sledeće simptome, obavezno se javite svom lekaru, jer oni mogu upućivati na komplikacije:

Ako temperatura traje duže od 4-5 dana

Otežano disanje, kratak dah i jak kašalj

Bol ili pritisak u grudima

Iznenadne vrtoglavice ili ošamućenost

Povraćanje i proliv

Povišena temperatura koja se pojavi nakon poboljšanja simptoma.

Sezona gripa će se ove godine poklopiti s globalnom epidemijom korona virusa. S obzirom da su simptomi te dve bolesti vrlo slični, posebno obratite pažnju na gubitak čula ukusa i mirisa, što može biti simptom korona virusa. Upravo komplikacije koje grip može uzrokovati čine ovu naizgled bezazlenu bolest potencijalno vrlo opasnom. Najčešće komplikacije do kojih dolazi su bronhitis, upala pluća, upala srednjeg uha, a kod hroničnih bolesnika može doći do pogoršanja postojeće bolesti, dok teže komplikacije mogu dovesti i do smrtnog ishoda. Srećom, sve te komplikacije mogu se izbeći jednim vrlo jednostavnim i sasvim sigurnim potezom: vakcinisanjem.

U saradnji sa Sanofi Pasteur

MAT-RS-2100418-1.0-10/2021

***

Bonus video: Strah od zubara

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram