Najtraženiji ginekolozi u BG otkrivaju zašto vole svoj posao

Dr Nemanja Stojanović, Dr Dejan Dimitrijević i Dr Igor Plješa Foto: Promo, Privatna arhiva

Period trudnoće traje devet meseci, a osim što se žena pod uticajem hormona i životnih okolnosti fizički menja, njena psihološka i emotivna stanja često variraju, pa joj je potrebna podrška, razumevanje i lepa reč. Posebno kod prve trudnoće, u glavi buduće mame je više od hiljadu pitanja, a jedno od najčešćih, pred kojim svaka trudnica zastane i zamisli se, je: "Gde i kod kog lekara da se porodim?"

Odgovor na ovo pitanje nije lak, jer kako kažu ginekolozi-akušeri, svaki porođaj je priča za sebe i nezahvalno je savetovati buduće majke, koji je među lekarima, najbolji za taj posao, odnosno ko će biti osoba koja će im pomoći da donesu na svet svoju bebu i koja će je prva prihvatiti na ruke.

U saradnji sa portalom „Bebac“ i iz razgovora sa brojnim mamama, uspeli smo da suzimo izbor i izdvojili smo pet najpopularnijih ginekologa-akušera u Beogradu. Na „listi najtraženijih“, kod kojih karton priželjkuje većina žena u drugom stanju, zbog njihovog velikog iskustva, znanja, brižnosti i odnosa prema majci i bebi, po kojima su nadaleko poznati, našla su se četiri doktora i jedna doktorka. Naravno, broj iskusnih i traženih ginekologa u glavnom gradu je daleko veći, ali smo se na osnovu razgovora sa porodiljama, za sada, odlučili za njih petoro.

Dr Dejan Dimitrijević

Dr Dejan Dimitrijević
Dr Dejan Dimitrijević Foto: Privatna arhiva

“Glavni razlog zašto veliki broj žena dolazi kod mene, da im vodim trudnoću, je maksimalna posvećenost pacijentima i ljubav koju osećam prema svom poslu. Ovaj posao i ne može da se radi, osim ako nisi zaljubljen u njega. Faktički sam 24 sata u poslu, ako nisam u bolnici, onda sam pri telefonu i uvek dostupan. Ne postoji dan kada ‚ne radim‘. Takođe u odnosu sa ženama koje čekaju bebu i koje su veoma osetljive, mora da postoji doza ljubaznosti i neposrednosti. To je ženama jako važno jer one treba da osećaju sigurnost u svakom trenutku, tokom cele trudnoće, koja je nepredvidiva. Njihov lekar je tu da ih uputi, da pruži neku vrstu zaštite, da savete i tome slično. Najvažnija je stručnost i profesionalnost, to svako želi da vidi i da oseti, pre svega“,kaže za Zadovoljnu specijalista ginekologije i akušerstva dr Dejan Dimitrijević, koji radi u GAK „Narodni Front“.

Dr Igor Plješa

Dr Igor Plješa Foto: Promo/belmedic

„Obožavam svoj posao i mislim da nikada ne bih mogao da radim ništa drugo. Kada razgovaram sa mlađim kolegama uvek im kažem da zamisle da je osoba koja ulazi na vrata ambulante, njihova majka, baka, žena, sestra. Da uvek razmisle kako bi voleli da se lekar ophodi sa ženama koje su njima najrođenije. Uopšte mi nije važno da li imam pet ili 500 pacijentkinja, sve preglede i porođaje uvek završim, i svima se podjednako posvećujem“, priča dr Igor Plješa, specijalista ginekologije i akušerstva u GAK KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Dr Nemanja Stojanović

Dr Nemanja Stojanović Foto: Promo/011medicalteam.rs

„Svaki čovek treba da bude posvećen svom poslu, a naročito ako radi ovaj posao, kao mi, gde smo u stalnom kontaktu sa ženama koje su u drugom stanju, osetljive i uplašene, jer brinu za svoje bebe. Njima su znanje i stručnost najvažniji i kada pokažete da posedujete ove kvalitete, onda se pacijenti odlučuju za vas. Sa svakim pacijentom moramo imati maksimalnu dozu empatije. Odnos sa pacijentima je najvažniji i mora biti otvoren, bez skrivanja, nedorečenosti i uvijanja“, kaže dr Nemanja Stojanović, specijalista ginekologije i akušerstva u GAK „Višegradska“ Kliničkog centra Srbije.

Dr Slađana Mihajlović

Dr Slađana Mihajlović, Dr Sladjana Mihajlović
Dr Slađana Mihajlović Foto: Privatna arhiva

„Moji pacijenti me vole zato što ja ne biram njih, nego oni mene. Ono što me, svakako, dodatno možda izdvaja od nekih kolega, jeste i to što sam veoma efikasna i brza u donošenju odluka, ali i u samoj realizaciji. Kada na takav način pristupite svakoj pacijentkinji, one se osećaju sigurno, zaštićeno i zahvalne su što neko na takav način vodi racuna o njima i njihovom zdravlju“, priča za Zadovoljnu, specijalista ginekologije i akušerstva dr Slađana Mihajlović, koja u toku jedne nedelje u GAK KBC „Dr Dragiša Mišović“ pregleda i do 150 trudnica.

Doktorku Mihajlović vole pacijentkinje, ali i koleginice.

„Slađana je divna žena, kolegijalna, strpljiva i predana svom poslu. Ona je pre svega jedna humana osoba koja razume ljudske probleme i potrebe. Brižna je i ljubazna sa pacijentkinjama i zato je svi vole i stalno samo nju traže“, rekla nam je Nataša Bogunović, glavna sestra u KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Dr Ilija Golubović

Dr Ilija Golubović Foto: Printscreen

„Volim svoj posao, ja sam ga birao, a ne znajući, kao i mnogo toga u životu, šta će mi sve doneti. Kako sam ga bolje upoznavao, tako sam ga sve više voleo. Smatram da je u ovom poslu najvažnije da se prema ljudima, pacijentima odnosimo kulturno, korektno i profesionalno. Žene koje dolaze kod mene i koje su pred porođajem, traže medicinsku uslugu, njima ne treba psihijatar, niti bilo šta slično. Očekuju od mene da im pokažem da mogu da rešim svaki njihov problem vezan za trudnoću i porođaj. Uvek ponavljam, važno je biti ljubazan i uzdržan, bez padanja u sevdah, već je cilj posao uraditi profesionalno bez obzira na sve“, kaže za Zadovoljnu dr Ilija Golubović, specijalista ginekologije i akušerstva u GAK KBC „Dr Dragiša Mišović“.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram