Najbolji način da se i ove godine zaštitite od gripa

Beba i porodica 01. nov 202109:59 > 09. dec 2021 12:23
Foto:Promo

Kako stižu hladniji dani, počinjemo više da razmišljamo o tome kako da podignemo svoj imunitet. Znamo da je pred nama sezona prehlada, viroza i gripa i da se moramo dobro pripremiti za to nezgodno razdoblje. Sa svih strana napadaju nas saveti o tome koliko je važno podići imunitet uz pomoć vitamina C, đumbira, belog luka, pa i isparavanja eteričnih ulja u prostoriji u kojoj boravimo. Dobar savet je uvek dobrodošao, ali to ne znači da je i delotvoran u situaciji kada se naš imunološki sistem susretne s ovogodišnjim virusom gripa. Samo je jedan siguran i proveren način da se zaštitimo od gripa, a to je vakcinacija.

Ona je najsigurnije i najdelotvornije sredstvo kojim možemo osnažiti naš imunološki sistem i podići ga na viši nivo. Vakcinacija se koristi pre svega za bolesti za koje ne postoji lek ili kod kojih su komplikacije vrlo rizične, kao što je to slučaj kod gripa. Za razliku od nekih drugih zaraznih bolesti, grip je vrlo prevrtljiv i svake godine mutira kako bi prevario naš imunološki sistem. Baš zbog toga nam činjenica da smo preboleli grip u januaru ne osigurava mir krajem godine. Tada ponovo možemo oboleti jer s novom sezonom dolaze i novi sojevi gripa. Zbog toga je pametno vakcinisati se svake godine.

Iako to mnogi pogrešno misle, vakcinacija ne može prouzrokovati samu bolest ili autoimune reakcije. Vakcina sadrži samo površinske proteine virusa gripa ili delove virusnog omotača koji podstiču naš imunološki sistem kako bi stvorio zaštitna antitela. Ta antitela će reagovati i zaštititi nas kada se susretnu s virusom gripa.

Vakcinisanje je najbolje obaviti pre nego što počne sezona gripa. Naime, telu treba oko dve nedelje kako bi stvorilo zaštitna antitela. Ako spadate u neku od rizičnih grupa koje bi mogle imati komplikacije koje mogu rezultirati ozbiljnim posledicama, vakcinisanje je jako važan korak u zaštiti vašeg zdravlja, pa i života. U te rizične grupe spadaju dijabetičari, osobe s hroničnim plućnim bolestima, bolestima kardiovaskularnog sistema, stariji od 65 godina i osobe narušenog imuniteta, poput onkoloških bolesnika i onih na terapiji koja smanjuje delotvornost imunološkog sistema.

Svi oni mlađi i zdraviji trebalo bi da shvate kako vakcinisanjem ne štite samo sebe od neprijatnih simptoma koje grip donosi, već da štite i svoju porodicu, kolege na poslu i prijatelje od potencijalno ozbiljnih posledica.

Zbog toga razgovarajte sa svojim izabranim lekarom o vakcinaciji protiv gripa i sprečite ono što se može sprečiti.

U saradnji sa Sanofi Pasteur

MAT-RS-2100418-1.0-10/2021

***

Bonus video: Strah od zubara

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram