Najbizarniji detalji iz bajki koje smo obožavali kao deca

Beba i porodica 24. okt 202018:55 > 19:14
bajke
Foto: - / SNAP / Profimedia

Ako tražite momente u bajkama "koji nisu za malu decu" - ne morate mnogo da kopate. Neke od najpoznatijih i najlepših bajki sveta između redova kriju najstrašnije brutalnosti, prizore dostojne horor filmova, silovanja, ubistva, zlostavljanja dece, trgovinu ljudima...

Navodno postoji ta strašna verzija „Uspavane lepotice“ iz 17. veka, u kojoj se princezi pod nokat zabode otrovni trn, nakon čega ona pada u dubok san. Princ je pronalazi i siluje dok je u nesvesti, a onda se vraća u svoje kraljevstvo. Devet meseci kasnije, princeza, i dalje uspavana, rađa blizance, a jedno dete joj slučajno isisa trn i ona se konačno budi… Ali srećan kraj joj izmiče dok princ ne spali svoju prvu ženu, kako bi s lepoticom i blizancima mogao da živi srećno i zadovoljno do kraja života.

Zvuči jezivo, morbidno, bizarno, potpuno neprikladno, brutalno? Još malo pa kao onaj „incest na mala vrata“ u dečijoj slikovnici koja je nedavno uzburkala javnost? Da, ako bajke čitate poput novinskih tekstova, mogli biste da steknete takav utisak. To se ne odnosi samo na mračne originalne verzije bajki koje je Dizni u međuvremenu „ispeglao“, već i na one uz koje smo svi odrastali, koje dobro znamo i volimo.

Pročitajte još:

Pa već u Crvenkapici imamo taj čuveni zaplet kad vuk proguta baku, pa onda i unuku, a na kraju ga lovac raspori i iz njegovog stomaka ih izvuče žive i zdrave. I taj deo je isti u svakoj verziji te priče.

„Ivica i Marica“ ne mogu da se ispričaju bez onog strašnog dela gde ih otac odvodi u šumu da ih ostavi. Posle ih veštica tovi da ih pojede. A na kraju, beše, uspevaju da pobegnu i ipak se vrate istom onom ocu kako bi živeli u sreći i ljubavi? Ma, važi… A eto, nikad „Ivicu i Maricu“ niste čitali kao tako strašnu priču o kanibalizmu i zlostavljanju dece.

Ni Snežana iz „Snežane i sedam patuljaka“ nije se usrećila s porodičnim statusom – maćeha naručuje njeno ubistvo, pa posle pokušava da je otruje jabukom. Inače, da vam srušimo i sliku o simpatičnim patuljcima i šarmantnom princu – Culture trip piše o verziji ove bajke sa aluzijama na nekrofiliju princa i na seksualnu degradaciju sirote Snežane koju su potčinili patuljci. A navodno ima i verzija u kojoj je kralj bio bolesno zaljubljen u svoju prelepu ćerku, da je ona zato morala da napusti dvorac…

S druge strane, „Pepeljuga“ uspeva da se izvuče iz porodične kuće u kojoj je surovo zlostavljana i dospe na dvorac zahvaljujući staklenoj cipelici, a Dizni je izbrisao scene u kojima njene zle polusestre seku delove stopala da bi mogle da je obuju. I one scene gde im ptice kljucaju oči na venčanju, jer su braća Grim to smatrala dostojnom kaznom.

Hans Kristijan Andersen je bio surov prema svojim likovima čak i kad to ničim nisu zaslužili. Setite se „Devojčice sa šibicama“, ali i originalne verzije „Male sirene“ po kojoj se princ ipak venčava sa drugom, a ona, pošto nije mogla da ga ubije, sama umire i pretvara se u morsku penu.

Ni „Lepotica i Zver“ nisu spojeni kako bi dočekali srećan kraj, u originalnoj verziji njihovu ljubav pobeđuje ljudska mržnja i Zver umire.

A pre nego što osvestite sve te mračne momente i pripišete ih zapadnjačkoj „pokvarenoj mašti“, setite se srpskih i ruskih bajki koje su pune odrubljenih glava aždaja, divova i neposlušnih sluga, očeva koji trguju svojim lepim ćerkama i lukavih baba koje su spremne na sve.

Pročitajte još:

Više njih je zakomplikovalo život glavnom junaku bajke „Zlatna jabuka i devet paunica“, koja je ušla u lektire iz zbirke „Srpske narodne pripovetke“ Vuka Stefanovića Karadžića. Jedna od paunica se pretvarala u devojku kad bi sletela u carevićev krevet i pred njima bi bile mnoge strastvene noći da njegova ljubomorna braća nisu angažovala babu da se sakrije pod krevetom i odseče devojci pramen kose. Paunice su odletele, baba završila u tamnici, a carević krenuo u potragu za svojom voljenom u kojoj će morati da skine par glava, nadmudri par baba i ubije zmaja.

Sličnu avanturu imao je i junak bajke „Baš-Čelik“, s tim što je imao i specijalno iskustvo za trpezom s divovima, dok su se dva čoveka okretala na ražnju. Posle im je doduše poskidao glave i do kraja je i on uspeo da oslobodi svoju princezu.

S druge strane, momak iz „Zlatorunog ovna“ je bukvalno kidnapovao princezu čarobnicu kako bi je na galiji odveo caru koji je želeo da se oženi s njom. Kad je sam sišao s broda, dočekao ga je dželat i odrubio mu glavu. Princeza ga je posle oživela, a car je završio odrubljene glave, pa se sve završilo nekako slikom mladog para u ljubavi…  Ako uopšte možete da je zamislite posle svega.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram