Blamovi srpskih udžbenika kojima se smejao ceo svet

Beba i porodica 06. okt 202012:02 > 12:34
Foto: Privatna arhiva

Svake godine neka frka s udžbenicima. Legendarna je naslovna stranica udžbenika za biologiju s Nikolasom Kejdžom, ali u međuvremenu se nanizalo još mnogo blamova sa školskim knjigama.

Radna sveska za treći razred osnovne u kojoj je Norveška na mapi obeležena kao Švedska. Ili „garancija“ Aleksandra Vučića data učenicima drugog razreda osnovne u radnim sveskama za Građansko vaspitanje.

Verovatno najpoznatiji blam srpskog Zavoda za udžbenike, zbog kojeg nam se ceo svet smejao, jeste Biologija za 8. razred osnovne škole koja je više od 10 godina izlazila s Nikolasom Kejdžom i Holi Hanter na koricama (od 1991. do 2003.). U pitanju je scena iz filma „Podizanje Arizone“ braće Koen, koja je trebalo da predstavlja srećnu porodicu u polju cveća, a slika je navodno stigla i do Kejdža…

Punih 12 godina, od '91. do 2003. Nikolas Kejdž je ni kriv ni dužan bio na koricama knjige iz Biologije za 8. razred….

Posted by Mihajlo Blagojević on Недеља, 07. јун 2020.

„Ne znam zašto sam na naslovnoj strani udžbenika iz biologije. Ne znam koja je pozadina te priče, ali je slika lepa. Holi i ja izgledamo dobro na toj fotografiji, a tu je i beba. Slatko je“, kazao je Kejdž, a preneli srpski mediji.

Međutim, drugi blamovi u srpskim udžbenicima nisu baš „slatki“.

Pročitajte još:

Prošle godine, Srbijom je odjeknula lekcija iz istorije za sedmi razred, u kojoj je jedan od najgorih običaja iz vremena turske okupacije – danak u krvi – predstavljen kao dobra prilika za napredovanje u karijeri, a koja se u udžbeniku nalazila od 2012. Tako je sedam generacija đaka učilo da je biti janičar imalo i svojih prednosti – u udžbeniku Bigza bio je i zadatak đacima da navedu „pozitivne i negativne strane danka u krvi“, podvukle su Večernje novosti.

U 2018. je bila drama kad je neko shvatio da su u radnoj svesci za srpski jezik za peti razred izdavačke kuće BIGZ citirani stihovi pesme „Lepi grome moj“, koju peva folk pevačica Svetlana Ceca Ražnatović.

„Problem bi bio da su ovakvi tekstovi izašli u čitanci. Čitanka je udžbenik koji je odgovaran za estetski, vrednosni razvoj učenika. Ovde su u pitanju radni listovi nešto što učenicima treba da pomogne u radu“, rekla je tada Dejana Milijić Subić, rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Da se te godine Ceca baš slušala pokazuje i tekst „Kukavice“ koji se u celosti našao u Zbirci zadataka iz književnosti za prvi razred gimnazije, izdavačke kuće „Klet“.

Evo otkud Ceca Kukavica! Ceca vs Partibrejkers!

Posted by Ivana Celic on Петак, 04. мај 2018.

Godinu dana ranije, Radoš Ljušić morao je da „brani“ navode u svom udžbeniku istorije za treći razred gimnazije, kad istoričar Aleksandar R. Miletić ukazao da knjiga „očito obiluje stereotipima i neprimerenim sadržajima o susednim državama i manjinama u Srbiji“, a 2015. su mediji preslikavali mapu iz radne sveske iz geografije za šesti razred osnovne škole u kojoj je na svim mapama Kosovo bilo otcepljeno od Srbije.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram