„Moja deca od 6, 8 i 9 godina plaćaju kiriju i rade za džeparac“: Kako ova mama uči klince da raspolažu novcem

Foto: TikTok/samanthabirdshiloh

Majka troje dece je podelila internet kontroverznom odlukom da svojoj deci naplaćuje kiriju.

Samanta Bird (30) je kroz život upadala u brojne dugove, a kako ne bi i njena deca doživela istu sudbinu, kaže da je donela odluku da im naplaćuje kiriju.

Ona je u video snimku na TikToku otkrila da svoje sinove Simona, Džona i Ašera koji imaju devet, osam i šest godina, tera da plaćaju „lažne račune za komunalije“. A kako navodi, u nadi da će na taj način deca, kada odrastu, biti pripremljenija da vode zdrav finansijski život nego što je ona bila.

Svake nedelje mališani dobijaju džeparac od šest dolara od čega se očekuje da će jedan dolar otići na njihove troškove, još jedan dolar za namirnice i poslednji dolar za račune.

Na taj način, deca mogu sve da prate kroz radne sveske koje je izradila njihova mama.

„Jednom nedeljno sednemo s decom da obradimo podatke o novcu, izvadimo njihove radne knjižice i novčanike, a zatim razgovaramo o finansijskim veštinama. Svojoj deci naplaćujemo stanarinu iz nekoliko razloga, želim da se kontrolišu kada je njihov novac u pitanju i da sami upravljaju svojim troškovima“, objasnila je ova mama.

@samanthabirdshiloh We increased the boys allowance to accommodate them paying “mock” bills. I want them to have a sense of responsibility and learn how to manage expenses in a safe environment now! #budgeting #finacialfreedom #parenting #kidstiktok #kidsoftiktok #kidspersonalfinance #financetiktok #moneytips #debtpayoff #debtfree #debtfreejourney #debtfreecommunity #investingforkids #investing #personalfinancetips #moneymindset #moneymanifestation ♬ original sound – Samantha Bird

Radna sveska podeljena je u šest delova: zarađivanje, štednja, trošenje, davanje, ulaganje i troškovi, piše The Sun.

Ovaj snimak je brzinom svetlosti postao viralan, brojeći više od sedam miliona pregleda. Video je podigao buru na internetu i izazvao lavinu komentara.

Dok su neki roditelji prihvatili njene savete otkrivši da su postupili na sličan način, drugi su joj odgovorili da nije u redu to što radi, te da decu treba pustiti da uživaju u detinjstvu.

„Samo pustite decu da budu deca“, napisao je jedan korisnik.

„Previše su maleni da bi radili ovakve stvari, samo ih pusti“, dodao je drugi.

Samanta se našalila da njena deca neće biti izbačena ako ne plate stanarinu mesec dana.

„Moj suprug i ja smo završili u velikim dugovima i finasijski nismo bili dobro. Bile su nam potrebne godine da sredimo život i iskopamo se iz rupe u kojoj smo bili. Zbog ovog iskustva, stvarno sam želela da moja deca to izbegnu, što je više moguće. Mnogo mi je roditelja govorilo da će to pokušati sa svojom decom ili da bi želeli da su ih njihovi roditelji naučili sličnim stvarima“, odgovorila je Samanta kritičarima.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram