Metoda drevnih Maja za gajenje vredne dece

vredna deca
Foto: Andrii Shevchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Zašto je dobro uključiti dete u kućne poslove?

Ako si jedna od onih koja pokušava da radi, tj. da brine o deci, čisti kuću i ide na posao, tvoja kuća možda izgleda kao da je kroz nju prošao tornado. Za to ne bi trebalo da se izvinjavaš pogotovo ako su ti porodica, posao i zdrav razum na prvom mestu. Ali kako bi doskočila ovom problemu, možeš da probaš da pospremaš i čistiš kuću tokom vikenda i da uključiš svoju decu.

Ako imaš malu decu, nauči ih da pokupe za sobom jer su ona sposobna za to, čak i ako imaju, recimo, samo četiri godine. Nema razloga da iz nedelje u nedelju pronalaziš prljavu odeću ili sudove svuda po kući.

Uključivanje dece u kućne poslove

Iako ti se možda čini kontraproduktivno da od svoje male dece tražiš pomoć, nikada nije prerano da ih naučiš dobrim navikama kao što je pospremanje za sobom. Ako deca steknu dobre navike već od prve godine, one mogu postati deo njihove prirode. Čak i ako istinski ne pomažu kada su još mala, deca uče i razvijaju interes i razumevanje za ono što je potrebno da bi dom bio čist. Jednostavne stvari poput pospremanja za sobom ili odlaganja stvari tamo gde im je mesto mogu biti dobre za početak. Sve što je potrebno da tvoja deca obave svoje zadatke je da ih smireno zamoliš. U tom slučaju možeš da koristiš metodu starog indijanskog naroda Maja, piše miss7mama.

Prema istraživanju sprovedenom u Meksiku i Gvatemali, deca autohtonog nasleđa ne samo da pomažu oko kuće već to rade i bez pitanja. Pomaganje porodici u poslovima nije samo očekivanje već oni žele da pomognu i ponosni su na to. Pranje veša, pripremanje večere i čišćenje kuće deo su njihovog života gotovo pre nego što mogu da prohodaju.

Naravno, za stvaranje navika treba puno vremena i strpljenja, ali svakako će se isplatiti kada deca budu starija i kad budu morala da sama stave veš na pranje. Nikada nije kasno da napraviš listu obaveza za svoje mališane kako ne bi provodila svako subotnje jutro pospremajući. Kao primer može poslužiti Bruk Hampton koja piše za portal Barefoot Five i dopušta svom 13-godišnjaku da upravlja porodičnim mesečnim proračunom za namirnice. Kaže da roditelji često potcenjuju sposobnosti svoje dece, pa je ona odlučila da dopusti svojoj deci da preuzmu vođstvo kad god je to moguće. Bruk napominje da je važno dati vremena deci da pokušaju i, ako ne uspiju, da pokušaju ponovo. Smatra kako su sposobni onoliko koliko im kao roditelji dopuštamo. Važno je odabrati zadatke i poslove primerene uzrastu ili dopustiti deci da ti pomognu u stvarima koje možda nećeš moći sama. Istraživanja pokazuju da deca moraju da obavljaju kućne poslove da bi postala uspešna kad odrastu. Poslovi poput iznošenja smeća, pranja veša i sudova uče ih da je posao deo života.

Kako isprobati majansku metodu kod kuće

Od početka odgajajte decu da pospremaju iza sebe. Ako prospu mleko, dajte im krpu kojom vam mogu pomoći da počistite ono što je proliveno.

Osnažite decu – podstičite ih na razmišljanje. Umesto da im govorite da operu zube, pitajte: „Koja je sledeća stvar koju radimo ujutru?“

Budite uzor i svojim primerom učite decu kako da budu odgovorna. Ako vidite smeće u parku, recite: „Idem da bacim ovo u kantu jer ne volimo smeće, zar ne?“

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram