Postoje četiri vrste inteligencije – zašto onda kod dece razvijamo samo jednu?

Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Obratite pažnju na sve četiri vrste.

Kada se pomene inteligencija, svi prvo pomisle na dobru logiku, brzo računanje i generalno, talenat za matematiku. Ali, to je vrlo usko razmišljanje jer postoji više tipova inteligencije. Prema psiholozima, ukupno četiri.

Kvocijent inteligencije (IQ)

Emocionalni kvocijent (EQ)

Socijalni kvocijent (SQ)

i četvrti o kom se najmanje govori a koji je teško prevodiv na srpski jezik:

Kvocijent “nedaća” (AQ)

Foto: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

Kvocijent inteligencije (IQ) meri nivo razumevanja. On vam je potreban da biste rešavali matematičke zadatke, pamtili stvari i prisećali se naučenih lekcija (na primer u školi ili na fakultetu).

Emocionalni kvocijent (EQ) meri sposobnost da održite dobre odnose sa ljudima koji vas okružuju, da budete tačni, odgovorni, iskreni, da poštujete tuđe (ali i svoje) granice, da budete skromni, otvoreni i uviđavni prema drugima. On je visok kod osoba koje imaju razvijenu empatiju i osećaj za tuđe potrebe i emocije, koliko i za svoje.

Socijalni kvocijent (SQ) zapravo meri društvene veštine i sposobnost da izgradite prijateljstva i da ih kroz vreme održite i sačuvate. Ako vaše dete ima visok EQ i SQ, veća je šansa da će postići veće i bolje stvari u životu, nego neko s višim IQ, ali ne tako visokim EQ i SQ. Pa opet, uprkos tome, većina škola fokusira se na poboljšanje nivoa IQ dok su EQ i SQ prilično zapostavljeni.

Osoba sa visokim IQ može vrlo lako biti zaposlena niže u hijerarhiji od osoba sa višim EQ i SQ, čak i ako imaju prosečan IQ.

EQ predstavlja karakter, dok je SQ harizma koju osoba nosi u sebi.

Ali, ne smemo da zaboravimo ni četvrti “novi” tip inteligencije:

Kvocijent nedaća (AQ) meri sposobnost osobe da se izbori i sa teškim situacijama u životu i da izađe iz nevolja bez gubljenja entuzijazma, zdravog razuma.

Kada se osoba suoči sa problemima, AQ koji određuje ko će odustati, ko će možda napustiti porodicu, a ko čak izvršiti samoubistvo jer ne može da se bori.

Zato, roditelji, molim vas – radite sa svojom decom na stvarima koje nisu samo razvoj akademskih veština. Trebalo bi da ih naučite da manuelni rad nije nikakva kazna niti balast, da vole sport i umetnost.

Dok tako naporno radite na razvoju njihovog IQ, ne zaboravite EQ, SQ i AQ. Vaš je zadatak da deca, osim matematike i dobre memorije, imaju i sposobnost da mnoge stvari rade nezavisno od svojih roditelja, prenosi zelenaucionica.

Ili, ukratko – ne spremajte put za svoju decu. Umesto toga, spremite decu za put.

***

Bonus video: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram