Čuveni psiholog: Video-igre nisu štetne

viodeo igrice
Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

"Štetan uticaj igrica preuveličan."

Adam M. Grant je američki pisac koji se bavi naukom i profesor na univerzitetu u Pensilvaniji specijalizovan za organizacionu psihologiju.

On je nedavno otkrio svoje mišljenje o uticaju video-igara. I dok mnogi smatraju da igrice štetno utiču na decu i da im ne treba davat da ih igraju – posebno ne mnogo i posebno ne dok su mali – Grant kaže drugačije.

Veruje da je štetan uticaj igrica preuveličan.

„Studije su pokazale da igrice vrlo malo utiču na razvoj depresije, agresije, poremećaja pažnje. Video-igrice su zapravo igra za mozak, one ga stimulišu i pokreću i zato bi i stariji trebalo da igraju igrice, a ne da ih brane deci. Naime, deca koja igraju igrice tri sata dnevno imaju bolje zapažanje i reakcije u odnosu na decu koja ih ne iraju. Moj posao kao društvenog naučnika nije da vam kažem ono što želite da čujete, već kako jeste. A da ne bude zabune, nisam ljubitelj nasilnih igara i svakako ne želim da se zarad igara deca ne druže, ne čitaju, ne vežbaju. Ali ako pogledate rezultate istraživanja, očigledno je da niko ne bi trebalo da demonizuje celu kategoriju zbog straha ili animoziteta prema jednom žanru“, zaključuje Grant.

BONUS VIDEO:Kome poveravamo decu na čuvanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram