Marijini konkretni i fenomenalni saveti naučiće vas kako da svom detetu ne slomite krila

Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Šta je Kolo reči i zašto je važan vikend bez interneta?

U moru saveta o roditeljstvu na društvenim mrežama izdvajaju se oni Marije Sazdeve iz Severne Makedonije. Ova edukatorka za region eks-Ju pomaže roditeljima školaraca da vaspitaju emocionalno stabilnu decu.

A zašto je Marija posebno zanimljiva?

Kao mama troje dece, učiteljica, edukatorka, a uskoro i magistarka psiholoških nauka, Marija pomaže roditeljima školske dece da izgrade međusobni odnos poverenja, razumevanja i podrške, da osnaže decu, a ne da im lome krila, i to kroz vrlo zanimljive snimke pune konkretnih primera i saveta.

Kolo reči

Interesantno je da je ovaj trik Marija naučila od sina, kako kaže, a sjajno je rešenje za raznorazne dileme – šta da obučem, šta da doručkujem, šta prvo da učim…

„Bila sam oduševljena kako je dete našlo sebi interesantan način da reši svoje nedoumice“, kaže Marija koja je ovu alatku nazvala Kolo sreće iako se zove Kolo reči.

Biće dovoljno da na Guglu potražite Wheel of words, izaberite kolo koje se najviše sviđa vašem detetu, unesete dileme i – skratite muke.

„Ovo je odlično rešenje za rutinske obaveze. Dok kreirate nove rutine s decom, ovo kolo će vas spasiti od natezanja i odugovlačenja. Predstavite detetu kao igru, ostavite da samo izabere svoje kolo i onda sve ide mnogo lakše. Kolo reči je sjajan način da učinite rutine s decom zabavnijim i interaktivnim, istovremeno olakšavajući organizaciju školskih i porodičnih aktivnosti“, kaže Marija i napominje da se ovaj internet alat koristi samo za rutinske obaveze, nikako za životne odluke.

Porodični sastanak

Redovni porodični sastanci pružaju priliku članovima porodice da se povežu, izraze svoja mišljenja i brinu zajedno o tekućim problemima.

„Niko nikada ne ostaje sam sa svojim problemom. Tu je porodica da ga sasluša i da mu pomogne ako je potrebno. Sastanak traje od 15 mninuta, pa do sat vremena i više, u zavisnosti od situacije. Svako kaže šta misli, ali se zna ko su kapiteni tima i da roditelji imaju finalnu reč“, ističe Marija.

Kako kaže, to je strategija koja doprinosi harmoničnim odnosima u porodici i poboljšava komunikaciju među članovima. Ti sastanci treba da budu bez ometanja – bez jela, pića, ekrana jer to pomaže da se fokusiramo na važne razgovore.

„Takođe, uključivanje svih članova u proces donošenja odluka, uz poštovanje uloge svakoga, doprinosi boljem razumevanju i podršci unutar porodice. To je dobar način da se osiguramo da su nam odluke u skladu sa vrednostima porodice. A redovno održavanje ovih sastanaka pomaže da se naprave temelji za međusobno razumevanje i podršku.“

Vikend bez interneta

Šta znači strategija „vikend bez interneta„?

„Pomoću toga moja je porodica jača od trendova, vremena, ma šta god se dešavalo. Mi smo tim, pobednički tim, a porodica nam je svetinja. Znam da vam zvuči strašno da budete dva dana oflajn, ali kad osvestite i osetite šta taj jedan vikend mesečno znači za čitav odnos, povezivanje i jačanje porodice, poželećete da se dešava još češće“, otkriva Marija.

Ona ističe da taj vikend možete da osmislite prema vašim potrebama, od sitnijih radova u kući i po dvorištu, do odlaska u prirodu.

„Mi smo počeli jednom mesečno, pa jedno vreme praktikovali i svaki vikend. Verujte mi, kada ste svi dosledni oko dogovorenog i kada su pravila ista za sve, kada deca osete da je to jedino 100 odsto samo vaše vreme, nestaće otpor i osetićete slobodu vremena, roditeljstva, života…“

A zašto je vikend, a nije jedan dan?

„Zato što je prvi dan težak, iscrpljujuć i frustrirajuć. Sve što vam treba za taj prvi dan je mnogo, mnogo strpljenja jer sve što se nataložilo kao problem izaći će na površinu. Budite mudri, pametno slušajte bez žurbe da kažete svoje mišljenje i da donosite brze odluke. Ne bojte se svađe. Svako može da kaže što mu teži, ali bez uvreda. Morate povremeno da osetite dokle ste stigli u roditeljstvu i porodičnom životu i, ako je potrebno, da potražite pomoć dok je vreme.“

Kad sve izađe iz vas, onda se dešava magija.

„Krećete da gradite timski odnos svi za jednoga, jedan za sve. I onda je drugi dan vikenda pun osećaja zahvalnosti, čudesnog mira… Nestaće onaj bedan osećaj da nemate vremena, bićete na pravom putu da vaša deca sačuvaju porodične vrednosti. Pokažite im ličnim primerom i počnite da rešavate probleme kao tim.“

Onlajn porodična grupa

Onlajn porodična grupa je sjajna strategija za održavanje porodičnog kontakta na dnevnom nivou, ali…

„To je divna svakodnevna praksa koja, nažalost, može da nas dovede u zabludu da funkcionišemo kao porodica, a da je istina sasvim drugačija. Sama po sebi ne može da zameni porodični kontakt uživo i ne znači niša. Onlajn kontakt je isto što i onlajn jelo – gledaš, trenutno zadovoljavaš neku svoju potrebu, ali ne celovito i ne kompletno“, napominje Marija.

Međutim, ona ima savet kako da ovu metodu iskoristite najbolje moguće.

„Ako jednom mesečno praktikujete vikend bez interneta, jednom nedeljno porodični sastanak i nekoliko puta nedeljno onlajn porodičnu grupu, ja vas uveravam da ćete izgraditi snažnu porodicu koja na vreme sagledava, rešava probleme i iz dana u dan postaje sve jača.“

Šta kad se dete oseti nevoljeno

U ovoj priči ima mnogo Marijinog ličnog iskustva.

„Bilo je davno, ali uvek ću se sećati kako mi je učiteljica moga (sada već 12-godišnjeg) sina saopštila da joj je rekao da se ne oseća voljeno. I što je najinteresantnije, sve se to dešavalo u trenucima kada sam mislila da deci dajem sve što je potrebno, kada sam žrtvovala sebe da budem i dobra mama i dobra menadžerka u isto vreme.“

Zato je napravila životni zaoket i preispitala svoje prioritete.

„Ova priča nije lična jer je zajednička, savremena, prokleto bolna i istinita. Danas ja kao učiteljica svakodnevno čujem od mojih đaka da ih niko ne voli… I trudim se sa puno ljubavi, bez osuđivanja, da nežno i argumentovano osvestim roditelje o njihovom bitnom.

I kako to izgleda u praksi?

Marija daje primer – osetite da dete hoće nešto da vam kaže, nešto što je njemu jako bitno i vama tada zazvoni telefon. Javite se i kažite – da, da, razumem vas, ali izvinjavam se, čujemo se malo kasnije jer sada imam važan razgovor sa sinom.

„Jasno je da nijedan roditelj ne želi da mu se dete oseti nevoljeno, ali ne može ni tuđe hitno da bude važnije od vašeg bitnog. Moramo da naučimo da živimo život kroz prioritete. Znate li šta znači da vaše dete čuje da u trenutku kad ste mu potrebni vi ste tu za njega i ništa vam drugo nije važnije? To znači ljubav i sigurnost krzo osećaj, ne samo kroz reči“, zaključuje Marija.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram