Mame savetuju: bez kojih preparata za negu se može

foto: 4CRNS, WCP / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ako ste prvi put postali majka ili tek treba da se porodite, znate koliko je bitno da na vreme pripremite opremu za svoju bebu, a tek kasnije ćete sami otkriti koja je zapravo bila i nepotrebna, barem u prvim zajedničkim danima.

Na samom vrhu popisa naći će se vlažne maramice, bez kojih mnoge mame ne mogu zamisliti odlazak iz kuće.

Iako će mnogi roditelji u prvim danima koristiti običnu vodu i tupfere, pogotovo kada ste kod kuće, kasnije će biti mnogo praktičnije uzeti paket maramica, spremiti ih u torbu i imati jednu brigu manje.

Preporučujemo one na bazi vode i bez mirisa. Njima možete negovati bebinu guzu, ali i osvežiti bebine ruke.
Sterilne gaze i antibiotski prašak za negu bebinog pupka će vam biti od velike pomoći kada dođete s detetom kući iz bolnice.

Iako na policama parfimerija možete pronaći celu paletu proizvoda za kupanje svoje male princeze ili princa, dovoljno vam je da nabavite dečije bademovo ulje – nekoliko kapi možete  da stavite u vodu za kupanje i beba će uživati u nežnoj masaži, a koža će biti mekana i nahranjena.

Mnogi roditelji se suočavaju s pitanjem kakve pelene kupiti, a većina mama preporučiće jednokratne, većinom zbog praktičnosti.

Iako su platnene pelene jeftiniji izbor i čuvaju prirodu, zahtevaju mnogo više angažmana i prostora za sušenje ako ne poseduete sušilicu.

S obzirom na to da su vreme i prostor luksuz koji mnoge mame sebi ne mogu da priušte u prvim danima kada bebi menjamo pelenu i do 12 puta dnevno, jednokratne pelene su prvi izbor mnogih mama.

Još jedan razlog tome je i činjenica da platnene pelene nemaju toliku moć upijanja kao one jednokratne, pa će bebina guza biti crvena i osuta ako ih ne menjate češće.

Kako biste sprečili pelenski osip, na spisku za kupovinu neka se nađe mast ili krema za bebinu guzu bilo da koristite one jednokratne ili platnene pelene.

Dečija kada je još jedan proizvod koji se ne mora naći na vašem spisku. Barem ne odmah. Nju možete nabaviti nešto kasnije.

Ako ćete da pratite savete stručnjaka, vaša beba će se u prva tri meseca kupati jednom nedeljno te se za to vreme možete snaći i na druge načine.

Mnoge mame će preporučiti da preskočite kupovanje male kade za novorođenče već da odmah kupite srednju kadu, u kojoj će se vaše dete lakše kupati do svoje druge ili treće godine, ako kod kuće imate samo tuš kabinu.

Jednokratne podloge također vam nisu preko potrebne.

U kućnoj apoteci neke mame će držati i aspirator za nos, no često ne znaju kako za malu bebu to predstavlja veliki stres.

Tako da su vam za početak potrebni samo tupferi i fiziološki rastvor, kojim možete natopiti deo te pamučne krpice koju ste prethodno izrezali te ćete time lako očistiti nosnu šupljinu vaše bebe.
Sterilne gaze i antibiotski prašak za negu bebinog pupka će vam biti od velike pomoći kada dođete sa detetom kući iz bolnice.
Blazinice će vam dobro i doći ako želite da očistite uši, a za to vam je potrebna samo topla voda.

foto: Wavebreak / Profimedia

Obično nema velike potrebe za čišćenjem cerumena jer on ima važnu ulogu u zaštiti uha od bakterija, a i vosak obično prirodno nađe put do spoljnog uha, pa ćete ga blazinicom lako ukloniti

Ako niste sigurni koji toplomer da odaberete za svoje dete, naš savet je investicija u onaj beskontaktni koji će vam u samo dve sekunde pokazati kolika je temperatura vaše bebe, a njime se može koristiti bilo koja osoba u kući.

Makazice tupog vrha vam ne trebaju odmah jer se malim bebama tek nakon mesec dana noktići smeju seći, stoga ta kupovina može pričekati još neko vreme.

Ovi saveti vam mogu pomoći da u panici pre dolaska bebe ne kupujete i gomilate nepotrebne stvari, ali u prvih mesec dana prilagođavanja najbolje ćete upoznati vašu bebu i šta njoj ili vama treba za njenu negu, prenosi Azra.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram