Kako mamin miris utiče na bebin razvoj

Bebi je miris majke nezamenjiv, Foto: Vadim Kachkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Znamo da su mama i beba posebno povezane, ali kakvu ulogu igra miris majke?

Mirisi maminog tela su važni signali za detetov osećaj sigurnosti i društvenog priznanja, ali njihova uloga u društvenom sazrevanju ljudskog mozga je uglavnom nepoznata.

“Koristeći snimke električne aktivnosti mozga, proučavali smo efekat majčinih feromona na društvene interakcije beba sa njihovim majkama, a zatim i sa nepoznatim odraslim osobama sa ili bez mirisa majčinog tela“ – rekao je Giom Dumas, docent na Odseku za psihijatriju i zavisnost u UdeM-u.

“Interakcija majke i deteta rezultovala je značajnom sinhronizacijom između dva mozga – više od one između stranca i bebe“ – rekao je on.

Međutim, pokazujemo da prisustvo feromona majke može povećati ovu sinhronizaciju u slučajevima stranca i bebe, čak i kada je majka odsutna. To je takođe praćeno većom društvenom odgovornošću, pozitivnom stimulacijom i osećanjem sigurnosti i bliskosti kod bebe. Dakle, olfaktorni hemijski znaci mogu podržati prenošenje nezrele socijalizacije majke i bebe na život unutar društvenih grupa – dodao je Dumas, a prenosi Hayat.ba.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram