Strava pokloni koje sam dobila kad sam rodila bebu

Foto: Maša Đurić

Ako se spremate za babine i ne želite da, po starom dobrom srpskom običaju, ćuškate bebi pare u kolevku - ovo su sjajni pokloni koje možete da kupite, a za koje ni roditelji nisu svesni da su im potrebni.

Poslednji, najduži mesec u trudnoći, provela sam praveći spiskove za kupovinu – što one za bolnicu i za prve dane sa bebom, što spisak sa poklonima za sve one koji će nas posetiti. Na tom spisku našle su se skupe stvari bez kojih se u principu može, ali koje sam želela da imam. Sve ono što bih i sama kupila da nisam preduzetnica u Srbiji. Tu se našla vreća za spavanje, navlaka za noge za kolica, vrteška za krevetac, neke ručno pravljene nehodajuće cipelice, drvena lampa u obliku lisice, fensi ranac za pelene, ljuljaška-ležaljka… Neki gosti su pitali šta nam treba, pa smo im rado prosleđivali ovaj spisak, drugi su dolazili sa parama, a treći su na svoju ruku kupovali ono što su mislili da će nam koristiti.

Od svega toga izdvojila sam najkorisnije poklone koji se nisu našli ni na jednom mom spisku.

NOĆNA LAMPA NA BATERIJE

Cena: do 1.000 dinara

Foto: Maša Đurić

Iako smo uredili sobu tako da imamo lampe, a ne jedno svetlo sa plafona, na spisak poklona stavili lepu dečiju drvenu lampu, lampa koja se najviše koristi je mala plastična od 700 dinara koja radi na baterije i koju olako možeš da uključiš i dok spavaš jer je cela zapravo prekidač za svetlo. Ona svetli taman toliko da detetu ubodeš cuclu u usta kad mu ispadne, da pronađeš tu istu cuclu u krevecu, da presvučeš bebu, a da je ne probudiš. A nekad služi i da roditelji pronađu svoje stvari u ormaru.

MONITORI / TOKIVOKIJI

Cena: oko 5.000 dinara

Kada mi je tetka javila da će da nam kupi taj monitor za bebu, toki-voki ili kako se već zove sprava kojom prisluškuješ dete u susednoj sobi, pomislila sam da je to neviđena glupost jer živimo u stanu od 60 kvadrata u kom su uvek sva vrata otvorena. Ali tek kada smo ga postavili, shvatila sam koliko sam opuštenija dok u dnevnoj sobi gledam seriju ili skrolujem po telefonu. Dovoljno je samo da mi uši nisu non-stop navijene da osluškuju najmanji šum, već to radi mali zvučnik koji stoji na stočiću pored mene. Dodatno uživam dok na istom prisluškujem muža koji peva izmišljene pesmice bebi dok je presvlači.

INFRACRVENI TOPLOMER

Cena: oko 5.000 dinara

Foto: Maša Đurić

Svi novopečeni roditelji stalno proveravaju da li beba diše, da li joj je hladno ili vruće, da li ima temperaturu svaki put kada joj procuri nos. A izmeriti detetu temperaturu običnim toplomerom je teško i često može da da netačan rezultat. Tako da je infracrveni toplomer koji u sekundi izmeri temperaturu tako što se samo prisloni na čelo sigurno najkorisniji poklon koji smo dobili, a za koji nikada ne bismo izdvojili ovoliko para. Još jedna super opcija ovog toplomera je što se displej zacrveni ako dete ima povišenu temperaturu (za bebe je povišena temperatura preko 37,5 baj-d-vej!) ili zazeleni ako je temperatura normalna.

PUNJAČ ZA BATERIJE

Cena: oko 2.000 dinara

Imamo bebu tek tri meseca i već imamo tri sprave koje srču baterije. A beba još uvek mala. Spasite prirodu i svoje prijatelje sa decom koja besomučno plaču jer je neka igračka prestala da svira – kupite im punjač za baterije.

ALTERNATIVNA RADOSNICA

Cena: oko 1.500 dinara

Foto: Maša Đurić

Do sada sam dobila dve različite Radosnice. Popunjavam ih redovno ali isto tako postoji gomila stvari koje bih zapisala a za koje nema mesta – na primer koja je prva pesma koju je beba čula, uz koju pesmu se rodila, prvi pasoš, svi strahovi koje smo kao roditelji imali, omiljene poze za nošenje… Prijateljica nam je donela jednu beležnicu sa praznim stranicama da se u njoj nađu svi najvažniji momenti. Ono što možete dodatno uz ovaj poklon da kupite je prenosiv štampač fotografija malih dimenzija koje se instant štampaju i zalepe u taj dnevnik.

NEŠTO ZA MAMU I TATU

Cena: od 2.000 do 5.000 dinara

Kada sam se porodila svi su se nudili da dođu da čuvaju bebu. Ali ja to ne želim, ne treba mi pomoć da mi bilo ko čuva dete, to mogu i želim ja. Ono što ne želim je da radim ostale poslove po kući – da čistim, perem, uključujem mašine za veš, peglam… Zato je sjajan poklon za umorne roditelje angažovanje profesionalne pomoći u kući. Druga prekopotrebna stvar svim roditeljima je masaža kako bi se opustio svaki zgrčeni mišić u telu od nošenja bebe, hranjenja, presvlačenja i stresa. Idealno je da to bude neka masaža koja dolazi na kućnu adresu. Jer jedna od lepota roditeljstva je manjak vremena za sebe.

Za koji god poklon da se odlučite, ostavite prostor da ste možda pogrešili. Sačuvajte račun, ali pre svega ponudite roditeljima da isti poklon VI zamenite ukoliko im se iz nekog razloga ne dopada ili im ne treba. Roditelji male dece najviše će ceniti upravo taj gest.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram