Mamazjanija sa prvakinjom Narodnog pozorišta Suzanom Petričević: „Moja ćerka je zatrudnela na prvoj godini fakulteta“

Bliskost je kad sedite sa svojim detetom i bezbrižno ćutite.

„Sve će biti dobro“, mantra je i vodilja naše poznate glumice, prvakinje Narodnog pozorišta, Suzane Petričević, majke, ali i bake troje unučadi, koja je u životu nailazila na brojna iznenađenja i kad su oko nje svi mislili da će se teško izvući, ona bi pomislila „biće dobro“ i uglavnom je i bilo.

Suzana Petričević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

U novoj Mamazjaniji, Suzana se prisetila svojih roditelja i odrastanja bez, kako kaže, nametnutih „narativa“, kojima nas društvo danas bombarduje.

Suzana Petričević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Nekada je postojala disciplina, bilo je važno da znamo šta se sme, a šta ne. Nije bilo tepanja, ni pokazivanja emocija, ali je vreme bilo takvo i svi smo mi ispali časni i pošteni ljudi“, kaže Suzana i dodaje da danas žene, koje su majke, jedva preživljavaju pritisnute imperativima, zahtevima sredine da budu savršene, što nije moguće, a nije ni normalno.

Svojoj ćerki Dorotei je, međutim, davala više slobode, a tepanje je bilo sastavni deo komunikacije. Trudila se da manje radi, dok je ona odrastala, čak je odbijala brojne ponude koje se nisu činile adekvatnim, iako im je u to vreme bio potreban novac. Ipak, pomisao da će ćerka kasnije gledati neke projekte kojima se majka ne ponosi, odvratila je od popularno nazvanih „tezgi“.

Dorotea je izrasla u samouverenu i odlučnu osobu, koja, kaže Suzana, nikada majku ni za šta nije pitala, već je samo saopštavala sopstvene odluke.

„Tako je bilo i kad je zatrudnela, samo mi je rekla da je trudna i da je otac deteta njen dečko, kolega sa fakulteta. Šta sam drugo mogla, pitala sam je: ‚Hoću li ga bar upoznati?‘“, kroz smeh se seća naša poznata glumica. U to vreme, pored pune podrške koju je pružila detetu, okolina je razočarala, i dušebrižnici, koji kao da su „najboljim namerama hteli da je vode u pakao“. Srećom, nije ih slušala i sve se dobro završilo.

Suzana Petričević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Koliko se metode vaspitanja dece razlikuju danas u odnosu na period kad su naši roditelji bili mladi?

Odakle ti „narativi“ i zašto nas društvo bombarduje njima?

Zašto je ženama koje su danas majke, pa još imaju i posao, mnogo teže nego pre nekoliko decenija?

Kako je reagovala Suzana kad je saznala da joj je ćerka trudna, a bila je tek na prvoj godini fakulteta?

Šta joj je tada rekla?

Suzana Petričević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Koliko je podrška roditelja važna u svakoj situaciji u životu i zašto ipak treba biti optimista?

U čemu se razlikuje roditeljstvo u ranoj mladosti i u zrelijem dobu?

Šta je ključno za opstanak porodice i braka?

Suzana Petričević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Suzana u razgovoru za Mamazjaniju priznaje da nije merodavna da govori o braku jer se rano razvela, ali ističe da je sada, u šestoj deceniji, srećno zaljubljena. Posle svega što je prošla u ličnom iskustvu, ali i kroz Dorotein brak i porodicu, zaključuje da je upravo uzajamna ljubav jedina važna.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta