Mamazjanija: Psihijatar Ivica Mladenović ima odgovor za roditelje – evo zašto vas deca ništa ne slušaju

Ivica Mladenović Foto: FIlip Krainčanić/Nova.rs

Dete koje „sve zna na internetu“ sa dve ili tri godine i roditelje time učini ponosnim, vrlo često, kroz samo nekoliko godina izrasta u zavisnika kojem je neophodno bolničko lečenje, upozorava u razgovoru za novu Mamazjaniju psihijatar dr Ivica Mladenović, subspecijalista za bolesti zavisnosti. O simptomima zavisnosti od tehnologije, posledicama i borbi kompletnih porodica, slušajte premijerno sutra od 20 sati na portalu Zadovoljna.rs.

Da je bolest zavisnosti od interneta, igrica, društvenih mreža opasna, znaju svi roditelji, kako male dece, tako i adolescenata, ali uprkos tome, simptome ovog oboljenja većina kasno primeti. U momentu kad dođu na lečenje, deca već ispoljavaju agresivno ponašanje, ako samo i pokušaju da im oduzmu telefon ili igricu. Prema rečima našeg gosta, oni lome predmete po kući, prete samoubistvom i dovode roditelje u bezizlaznu situaciju.

Ipak, ističe doktor, deca nikad nisu kriva. Nedovoljno vremena koje provodimo sa njima, odlaganje zajedničkih aktivnosti, a najviše pogrešan model koji im dajemo, kad nas iz dana u dan gledaju sa našim telefonima, najmlađe uvlače u virtuelne svetove. Život u virtuelnom, dete vodi u izolaciju, izgladnjivanje, odustajanje od škole, prijatelja, porodice, o čemu ćete slušati u novoj Mamazjaniji. Ova kao i sve prethodne epizode Mamazjanije, biće na ostalim platformama dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro i to na YouTube kanalu NOVA RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Lek za svaku bolest postoji, ali prema rečima psihijatra, neophodno je da roditelji što ranije uoče prve simptome i da se obrate stručnjaku, ukoliko ne mogu sami da pomognu detetu. Najčešće se obraćaju lekaru tek kad iscrpe sve druge opcije, a tada je dete već duboko u zavisničkim kandžama. Doktor naglašava da savremeno društvo ne može često da se izbori sa ovim problemom, što će nažalost dovesti do normalizacije devijantnog ponašanja i načina života u sivoj budućnosti.