Ljubim svoje dete u usta, da li sam loš roditelj?

Dejvid Bekam
Dejvida Bekama su mnogi kritikovali; Foto: Profimedia.rs

Kad god se pokrene priča o roditeljima koji svoje mališane vole da poljube u usta, niko ne ostaje ravnodušan. Posebno otkad je ova navika, pod uticajem Holivuda, i kod nas popularizovana.

Nedugo pošto su poznati parovi sa Zapada, poput Dejvida i Viktorije Bekam, počeli da na društvene mreže postavljaju fotografije na kojima svoju decu ljube u usta, takvo pokazivanje nežnosti i ljubavi brzo je prihvaćeno i kod naših javnih ličnosti, pa su slično radile i Nataša Bekvalac, Severina Kojić, Emina Jahović… Ovo je, očekivano, pokrenulo žučne rasprave, pa malo-malo oko sebe čujemo komentare kako se zna ko se ljubi u usta, da će to detetu stvoriti konfuziju i nelagodu, zbuniće ga u vezi sa seksualnošću… Na kraju se i roditelj koji to radi može zapitati da li možda greši.

„Moguće trajne posledice“

Moć poljupca je velika, njime pokazujemo da nekoga volimo, da smo spremni da ga primimo jako blizu sebe i deca to nesumnjivo treba da nauče od roditelja. Ipak, pitanje je treba li svakog da ljubimo u usta. Psiholog Tatjana Daničić nedvosmisleno odgovara – ne!

Pročitajte još:

„U usta ljubimo svoje seksualne partnere i takav poljubac je izvor velikog zadovoljstva. Ostale ljude, u zavisnosti od stepena bliskosti, obično ljubimo u obraz, glavu, čelo, ruku. U tom smislu, važno je da dete od roditelja nauči da postoje različite vrste poljupca, da nauči kakvo je njihovo značenje i kada se primenjuju“, smatra. Ona u prvi plan ističe opasnost da odnos između deteta i roditelja dobije seksualnu konotaciju.

„Ako roditelji nisu u dobrim odnosima ili imaju teškoće da prihvate sopstvenu seksualnost, može se dogoditi da, svesno ili ne, erotizuju odnos sa detetom. Poljubac u usta dete može da seksualizuje i da ono, umesto da se kasnije okrene ka traženju odgovarajućeg seksualnog partnera, svoju seksualnost nastavi da usmerava prema tom roditelju. Dete sa takvim iskustvom može da ostane zaglavljeno u jednoj razvojnoj fazi i da tokom života ima ozbiljne teškoće u ostvarivanju zrele seksualnosti“, tvrdi Daničić.

„Svaka porodica ima svoja pravila“

Ipak, kao što se oko ovog pitanja sukobljavaju laici, ni struka nije jedinstvenog stava. Psiholog iz Centra za dečiju psihologiju Mirjana Marković objašnjava da poljubac nijednom detetu nije urođeni seksualni čin.

„U našoj kulturi je nekako uvreženo mišeljenje da je poljubac u usta rezervisan samo za partnere, što mnogi opravdavaju teorijom da se na taj način odnos sa detetom erotizuje. Čini mi se teškim rečima tako nešto kazati roditeljima koji su izgradili odnos sa svojim detetom tako što ga poljube u usta“, kaže Marković.

Ovakav stav nas vraća na pitanje da li zbog toga kasnije kod deteta može biti konfuzije u odnosu s partnerom i u poimanju seksualnosti.

Pročitajte još:

„Koliko mi je poznato, ne postoje studije koje to dokazuju. Roditelji koji to rade u javnosti nemaju ideju da rade nešto pogrešno, već kao i svaki drugi roditelji rado pokazuju svoju ljubav prema detetu. Ipak, nisu okej poljupci koji se drže u tajnosti. Mi učimo dete da poljubac koji nije u redu jeste onaj o kome mu je zabranjeno da priča, a zbog kog se ono onda oseća neprijatno, a ti poljupci su upravo oni zbog kojih dokazano dolazi do konfuzije u poimanju seksualnosti i odnosa sa partnerom“, kaže Marković i dodaje da u praksi nikad nije sretala stariju decu koja su se ljubila sa roditeljima u usta, a koja su to tumačila više od običnog izliva roditeljske ljubavi.

A da li se možda ovim gestom šalje neka nesvesna poruka?

„U nekim porodicama na taj način svojoj deci prenose ljubav uz reči laku noć, srećno danas, uz zagrljaj, osmeh, poljubac u obraz. Nema smisla dovoditi u pitanje roditeljske sposobnosti samo zato što ljube dete u usta. Jako je važno razumeti odnose i kontekste u datoj porodici. Ono što je nekima pravilo ili navika ne mora da bude i drugima“, objašnjava Marković.

„Nije opasno po zdravlje“

Kao da ove dileme nisu dovoljno kompleksne, tu je i bojazan da roditelj koji ljubi dete u usta može da mu prenese razne bakterije i tako mu ugrozi zdravlje. U sezoni respiratornih infekcija svakako treba izbegavati blizak kontakt, pa i ljubljenje. Ali…

„Masovna pojava danas je prezaštićenost dece. Da bi se imunosistem pravilno razvio, neophodno je da dete dolazi u kontakt sa agensima koji ga stimulišu. Dakle, sterilisanje, brisanje, ribanje svega sa čim dete dođe u kontakt, zabrana da se dete isprlja, da ne izlazi napolje ako je temperatura u minusu, da ne dira životinje i, vrlo bitna stavka, da ih niko ne ljubi, ne mazi vrlo je pogrešno. Čak i kada pas liže dete po licu, prenosi mu probiotske bakterije koje mi nemamo, a koje su vrlo važne“, kaže pedijatar Slavko Dušanov.

Uz to, dokazano je da ljubljenje, kao i svako drugo prenošenje pozitivnih emocija, poput grljenja, maženja, dodira kože na kožu, igre sa životinjama, pozitivno utiče i na psihički razvoj deteta i na pravilan razvoj imunosistema.

„Ljubav i sigurnost pre svega“

Za kraj, vredi čuti i šta o ovoj temi imaju da kažu oni koje su u detinjstvu roditelji ljubili u usta.

„Dok smo bili mali, mama je i mene i sestru i brata ljubila u usta. Ne sećam se tačno kad je to prestalo, ali otprilike u ono vreme kad vršnjaci počinju da zauimaju više mesta u tvom životu, znači negde oko četvrte, pete godine. I sećam se tačno tih nekih konfliktnih osećanja, s jedne strane mi je bilo drago jer me je realno bilo blam od drugara da vide to, a s druge sam i žalila što smo izgubile nešto naše posebno, jer je to uvek bio ultimativni znak ljubavi. Znaš ono kad nekog toliko voliš da na trenutke ne znaš šta bi od te ljubavi i pojeo bi tu osobu. E, tad mene mama cmokne u usne“, seća se Dragana Pandurević (32) iz Beograda.

Kaže i kako njena mama to nije radila pred drugom decom, tako da ona nikad nisu komentarisala taj njen gest, ali danas, godinama kasnije, kad kaže nekome da je njena mama bila od tih roditelja koji ljube decu u usta, obično se taj neko zgrozi i kao u šali joj kaže „dobro si ti i ispala kako je moglo biti“.

„Nisam stručnjak, pa ne mogu da tvrdim da li je i kako ovo oblikovalo moju ličnost, ali nisam nikad osetila da je bilo u nekom negativnom pravcu. Naprotiv, u tinejdžerskom dobu sam i patila za tom prošlom bliskošću. Iskreno, ne znam hoću li ja ljubiti svoje dete u usta, ali evo desi mi se sa sestrićem od šest meseci da ga tako cmoknem kad me spopadne ljubav. Ako jednog dana budem tako i sa svojim klincima, kome bude smetalo, ne mora da gleda. Mislim da je ipak najbitnije da se dete sa svojim roditeljima oseća voljeno i sigurno“, kaže Dragana.

Dakle, pre nego što poljubi svog mališana u usta, najpametnije je da roditelj razmisli o mogućim posledicama i da radi kako misli da je najbolje, vodeći se uvek onim što i jeste najvažnije – da dete dobije što više ljubavi.