„Helikopter roditelji“, gori nego što mislite

Beba i porodica 27. feb 202011:10 > 12:23
Dete mora samo da iskusi neke stvari; Foto: Profimedia.rs

"Helikopter roditelje" svi dobro znamo - to su oni koji non-stop obleću oko svoje dece misleći da im čine dobro, a prave nepopravljivu štetu.

„Helikopter roditelj“ je podrugljiv izraz koji se prvi put pojavio 1969. u knjizi dečijeg psihologa Haima Ginoa u kojoj se jedan tinejdžer žali: „Majka nada mnom obleće kao helikopter.“ Danas, bolje nego ikada, znamo kakve su te majke, a bogami i očevi.

Oni previše brinu i previše čuvaju svoje dete kako nikad ne bi bilo povređeno. Ispunjavaju mu sve želje, tako da ni za šta ne mora sam da se bori. Umesto njega savladavaju sve prepreke i preduhitre svako neprijatno iskustvo na koje bi moglo da naleti. Nadziru ga u svakom trenutku i ne mu daju da diše.

Takav model vaspitanja ne samo da ne doprinosi normalnom odrastanju, već je onesposobljavajuć za dete s obzirom na to da je suočavanje sa frustracijama jedna od ključnih stvari za psihološki rast i razvoj.

Pogledajte još:

„Smisao roditeljstva je odgojiti dete koje je spremno da se nosi sa zadacima odraslih… Uvek je bolje osnažiti decu da biraju dobro i odlučuju za sebe, umesto da uče da budu zavisna od roditelja koji će za njih sve rešiti“, objašnjava psiholog Majkl Ungar, s kanadskog Univerziteta Dalhousie.

Sa svojim stavom i ponašanjem „helikopter roditelji“ pospešuju nezdrav narcizam i ne dozvoljavaju detetu da uči, da se razvija. Ono i samo postaje preplašeno i nesposobno da adekvatno prepoznaje i obrađuje svoje emocije. Osim toga, šalju poruku detetu da ne veruju u njega, da ga ne puštaju da se samo izbori s teškoćama, jer ne veruju da je sposobno. To vodi niskom samopoštovanju i samopouzdanju. Na kraju, preterano vezivanje i oslanjanje na roditelja je posebno opasno i onemogućava prirodno normalno odvajanje, individuaciju i osamostaljivanje deteta.

Kad se sve sabere, zahvaljujući svojim „helikopter roditeljima“ dete će jako teško ići kroz život. Da bi postalo nezavisna osoba, ono mora da oseti da sme da samo odluči, da sme da ne posluša, da pogreši i da snosi posledice, da oseti razočaranje, tugu oko neuspeha, da podnese poraz i nastavi podignute glave… Sve su to lekcije za mnogo ozbiljnije izazove koje mu život priprema. I od kojih ga ni najjači „helikopter“ ne može zaštititi.