Laringitis kod dece: Treba li da vas plaši kašalj kao lavež psa

Kašalj
Foto: Odilon Dimier / PhotoAlto / Profimedia

Važno je da ne paničite.

Kada prvi put čujete kašalj koji nastaje zbog laringitisa, verovatno ćete se uplašiti.

Laringitis je upala grkljana, odnosno larinksa, koja je najčešće uzrokovana virusom. Može imati klasične simptome upale grla – bol grla prilikom gutanja, bol kod govora, promuklost, a može se javiti i gubitak glasa kod dužeg govora i kratak dah. No, ono što roditelje najčešće „izuje iz cipela“ je kašalj.

Kašalj koji je karakterističan za laringitis nije „običan“ kašalj. Taj kašalj zvuči kao lavež psa i jako je zvonak, pa zbog svojih karakteristika zvuči nekad vrlo dramatično. Upotreba glasa, posebno prekomerna, može dovesti do pogoršanja kašlja i dodatno promuklog glasa. Ono što dodatno može preplašiti roditelje je činjenica da se laringitis može javiti vrlo naglo, a često su noću simptomi puno gori. Ovakav laringitis može potrajati i dve nedelje, pa se tada može reći da je to akutni. Ako traje duže od tri nedelje, govori se o hroničnom.

Akutna verzija je ona koja se češće javlja kod dece, posebno one koja su u kolektivu, budući da je uzročnik virus. Češće se javlja, takođe, tokom jesenjeg i zimskog perioda. Naravno, laringitis se može javiti i kod odraslih, ali je daleko manje dramatičan i blažeg oblika.

Simptomi laringitisa su:

Promuklost.

Kašalj koji ne prestaje, nalik na lavež psa.

Bolno grlo.

Gubitak glasa.

A, mogu se javiti i:

Temperatura.

Poteškoće s disanjem, a dete tokom noćnih sati može imati naglo pogoršanje ove bolesti.

Dete može da se probudi posebno promuklo, uz kašalj, pa čak i da ima osećaj da se guši. Ono što u takvim slučajevima može poslužiti kao prva pomoć je udisanje vlažnog vazduha.

U slučaju da imate kod kuće inhalator, svakako je dobro odmah detetu dati inhalaciju. Ako nemate inhalator, možete se s detetom zatvoriti u kupatilo i pustiti vruću vodu u kadu, pa pustiti da se kupatilo ispuni parom.

Budući da se radi o virusnoj bolesti, lečenje je simptomatsko, odnosno važno je vršiti higijenu nosa i grla.

U svakom slučaju, ako dete izrazito otežano diše, treba potražiti pomoć pedijatra, koji detetu može propisati terapiju koja će pomoći kod tog. Ona često uključuje kortikosteroidni lek koje može dati ili primeniti samo lekar ili inhalacijski kortikosteroid koji se uzima kroz inhalator.

Laringitisi se mogu ponavljati, ali ako ne traju duže od desetak dana, obično nije potrebno dalje lečenje. No, ako su izrazito česti, lekar može dete poslati na pregled kod otorinolaringologa. U nekim slučajevima laringitis se može javljati i kao posledica laringofaringealnog refluksa, odnosno refluksa – vraćanja kiseline u grlo. To može potvrditi otorinolaringolog, te propisati određenu ishranu i terapiju za zaustavljanje refluksa.

Ono što svakako ne bi trebalo da uradite ako se kod deteta javi pogoršanje laringitisa noću jeste da ne paničite. Panika kod deteta može pogoršati stanje. Pokušajte smireno dete da izložite vlažnom okruženju, te da ga umirite.

Naravno, kad nema druge opcije, što pre potražiti lekarsku pomoć, piše miss7mama.hr.

***

BONUS VIDEO: Strah od zubara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram