Koža na kožu – prvi posrednik u odnosu mame i bebe

bebe
Foto: famveld / Alamy / Alamy / Profimedia

Dodir igra ključnu ulogu u psihološkom razvoju deteta, jer beba preko kože oseća pažnju majke i prihvata njenu ljubav.

Kao zaštitni organ, koji zbog velikog broja receptora komunicira sa spoljnjim svetom, koža informiše bebu o njenom okruženju. Ona preko kože oseća toplinu, hladnoću, bol i užitak i menja ponašanje u skladu s time šta oseća. Zagrljaji, poljupci i nežni dodiri majke umiruju je i obavijaju sigurnošću, tvrdi se u članku u „Guide des mamans“ u izdanju „Laboratorija Klorane“ iz Francuske.

Četiri dobra razloga za masažu

Uzimajući sve to u obzir, u nastavku navodimo četiri dobra razloga zašto milovati i nežno masirati bebu:

Uspostavljanje veze između majke i deteta

Dodir je najdirektnija komunikacijska metoda pomoću koje se stvara veza s bebom, pokazuju joj se privrženost i ljubav, daje osećaj sigurnosti i podstiče na smeh! Ljubav majke, koju ona pokazuje kroz milovanje, masaže i jednostavne dodire, ključna je za razvoj bebine emocionalne sigurnosti.

Stimulacija imunosistema

Dokazano je da rana stimulacija kože blagotvorno deluje na imuni sistem bebe, ali i odrasle osobe u koju će se razviti. Beba voli da je dodiruju i drže u rukama. Zagrljaji i masaža daju joj osećaj sigurnosti potreban za preživljavanje i održanje zdravlja. Što je koža više stimulisana dodirima, to se poboljšava imuni odgovor zbog mehanizma prenosa hormona koji utiču na timus, žlezdu koja igra ključnu ulogu u razvoju imunih funkcija.

Zaštita bebinog opšteg zdravlja

Redovno milovanje olakšava bebi san, dobijanje na težini, neke lakše ili teže bole (poput kolika) i jača razvoj emotivne veze između bebe i roditelja. Studije su pokazale da i masaže mogu doprineti urednom snu povećanjem proizvodnje melatonina. Masaža, kao i kod odraslih osoba, opušta bebu, ohrabruje je i smanjuje stres, a blaga krema i njen miris samo pojačavaju taj fenomen.

Zaštita zdravlja roditelja

Dokazano je da roditelji uživaju u nezi bebe, posebno majka. Štaviše, studije su dokazale da vreme posvećeno masaži bebe, pričanju i pevanju znatno poboljšava majčino zdravlje. Poznato je da nakon porođaja često sledi razdoblje depresije, što je često povezano sa strahom od toga da li se adekvatno brinu o bebi. Sama činjenica da redovno miluje i masira svoju bebu, to jest provodi vreme s njom i uživa u bebinom osmehu i srećnom brbljanju, smanjuje, ako ne i uklanja rizik od pojave depresije.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram