Kortni Kardašijan ima specifičan stil roditeljstva koji je popularan i u Srbiji, a može da napravi veliki problem

Foto:printscreen/twitter.com/kourtneykardash

Stručnjaci su upozorili roditelje da ne idu njenim stopama.

Privrženi stil roditeljstva Kortni Kardašijan može doživotno da ostavi decu sa emocionalnim problemima, kaže dr Karol Liberman forenzička psihijatrica sa Beverli Hilsa u Kaliforniji za Dejli Mejl.

Rijaliti zvezda je nedavno rodila četvrtu bebu, svoje prvo dete koje ima sa suprugom Trevisom Barkerom. Tokom trudnoće, 44-godišnja Kortni je za Vogue rekla da planira da praktikuje privrženo roditeljstvo sa svojim novorođenčetom.

Ovaj pristup ima za cilj da obezbedi izuzetno blisku vezu između majke i deteta, tako što se što više vremena posvećuje bebi, kao i praksama kao što su zajedničko spavanje, zajedničko kupanje i porođaj bez korišćenja bilo kakvih lekova.

Prošle godine, Kortni je otkrila da i dalje spava sa svojom desetogodišnjom ćerkom Penelope ‘skoro svake noći’. Ona je pričala i o tome da je spavala sa sa svojim prvorođenim sinom Mejsonom, koji sada ima 12 godina, sve dok nije napunio sedam godina.

Kortni
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Stručnjaci su upozorili roditelje da ne idu njenim stopama.

Dr Karol Liberman rekla je da je ovakvo „gušenje“ roditelja povezano sa većim rizikom da dete razvije depresiju i anksioznost u kasnijem životu.

„U zavisnosti od psihološkog profila svakog deteta, privrženo roditeljstvo će ih ili navesti da žele da ostanu vezani za roditelje više godina nego što je zaista prikladno, ili će ih naterati da brže pobegnu od njih jer su roditelji bili nadmoćni.’

Oba ova problema povezana su sa emocionalnim problemima u odraslom dobu, kaže ona.

Drugi stručnjaci upozoravaju da ovakvo roditeljstvo postavlja nerealna očekivanja za mame i tate, a decu onemogućava da se uče nezavisnosti.

„Sa praktične tačke gledišta, stalno prisustvo roditelja je nemoguće. Nijedan roditelj ne može sve vreme savršeno da reaguje na svoje dete“, kaže dr Džefta Tausig, klinička psihološkinja koja radi u Njujorku.

„Postoje trenuci kada roditelji moraju da obrate pažnju i na druge stvari, a za decu je dobro, posebno što su starija, da odlažu svoje zadovoljstvo.“

Foto: Instagram / ddp USA / Profimedia

Nemogućnost odlaganja zadovoljenja može sprečiti decu da razviju zdravu količinu strpljenja, kaže dr Tausig.

Još jedna velika briga stručnjaka su poznati rizici zajedničkog spavanja, koji Američka akademija za pedijatriju snažno obeshrabruje. Specijalisti za zdravlje dece već dugo upozoravaju da deljenje kreveta sa bebom može povećati rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi.

Dr Liberman dodaje: „To takođe postavlja nerealno očekivanje da majka nastavi da dozvoljava deci da spavaju sa njom dok ne napune 10 godina. A kada majka želi da spava sa partnerom, ona ih izbaci iz kreveta, zbog čega se deca osećaju napušteno i manje važno“, kaže dr Liberman.

Psiholozi su tokom godina izdvojili mnogo različitih stilova privrženog roditeljstva – uključujući autoritativne, permisivne i bezbedne.

Praksu privrženog roditeljstva prvi je popularizovao američki pedijatar dr Vilijam Sirs, koji je napisao veoma popularnu knjigu „Knjiga za bebe“.

On kaže da se privrženo roditeljstvo vrti oko sedam ključnih principa, koji počinju da se praktikuju dok je žena još trudna.

Oni uključuju povezivanje na porođaju, dojenje, nošenje bebe, deljenje kreveta, reagovanje i verovanje u svaki bebin plač, odsustvo striktne rutine i ravnotežu.

Dok neki insistiraju na tome da ova tehnika neguje zdraviji, srećniji odnos između roditelja i deteta, kritičari upozoravaju da privrženo roditeljstvo može dovesti do toga da deca budu preterano zavisna, a istovremeno povećava stres roditelja.

Dr Dajana Diveča, razvojna psihološkinja iz Berklija u Kaliforniji, napisala je u blogu na svom sajtu da je kvalitet interakcije između roditelja i dece često važniji od kvantiteta.

Ono što je važno, kaže ona, je „orijentacija i usklađenost negovatelja – da li je negovatelj pod stresom ili smiren, odsutan ili angažovan i da li čita bebine signale?“

Dr Liberman ipak kaže da je važno napomenuti da je preveliko angažovanje roditelja uvek bolje nego manjak istog.

Razvojni psiholozi su ranije upozoravali na druge, moderne stilove – kao što je helikopter roditeljstvo, gde su mame i tate možda previše angažovani i previše zaštitnički nastrojeni, kao i slon roditeljstvo koje podrazumeva nerealno ambicioizne staratelje u pogledu sposobnosti deteta.

Poznati koji praktikuju privrženo roditeljstvo

Anđelina Džoli

Kortni Kardašijan

Hajdi Klum

Kristen Bel

Alanis Moriset

Pamela Anderson

Tori Speling

Mila Jovović

Gven Stefani

Salma Hajek

Pink

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram