Ko manje spava i još 5 tipičnih svađa novopečenih roditelja

Beba
Foto: Aliaksei Lasevich / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada dođe beba, sve se menja.

Kad ste oboje umorni, a uglavnom je tako u prvim mesecima s bebom, lako je pronaći razloge za svađu i zameranje. Keti Onil, jedna od autorki knjige Babyproofing Your Marriage, za portal The Bump dala je zanimljive ideje kako izbeći 6 tipičnih roditeljskih svađa.

Ko manje spava?

Iako ima izuzetaka, uglavnom se mame češće bude da bi noću nahranile, utešile ili previle bebu, a obično i ujutru ustaju čim se beba javi, posebno ako su one kod kuće, a suprug ide na posao. Osim neispavanosti same po sebi, dodatni izvor frustracije može biti ako, na primer, tata ni vikendom ne ustane ranije kako bi preuzeo brigu o bebi, već i tada sve ostaje samo na mami.

Keti ističe da je san potreban i jednom i drugom, i da prepirke o tome zaslužuje li malo dodatnog sna onaj koji je ustajao noću, ili onaj ko je imao napornu nedelju na poslu, nikuda ne vode.

Umesto toga, partneri bi mogli da se dogovore da će biti velikodušni jedan prema drugom i da će omogućiti dodatni odmor kada god se prilika za to ukaže.

Možda će to ponekad značiti kašnjenje na sastanak s prijateljima ili ostavljanje pune sudopere za kasnije, i spavanje umesto pranja sudova. Važno je da se u ovome međusobno podržavate i tražite prilike kad možete jedan drugome uskočiti i osigurati malo vremena za predah.

Ko više radi?

Neki parovi se stalno svađaju zbog svojih obaveza i jedno drugom nabrajaju šta su sve uradili tokom dana. U ovom slučaju, ističe Keti, partneri bi trebalo da se sete da igraju za isti tim.

Umesto da rade spiskove svega što su uradili, mogli bi to uraditi unapred i zapisati sve stvari koje treba da se obave, a onda podeliti poslove na način koji im se čini najpravednijim i s kojim se oboje mogu složiti.

Zašto si stalno na telefonu?

Nije retkost da jedan od partnera, ili oboje, tokom vremena koje bi trebalo da bude rezervisano za porodicu, preko telefona čita poruke i odgovara na njih, čita članke ili prati novosti na društvenim mrežama.

Često je to vezano za posao, od kojeg se sve teže odvajamo i u svom slobodnom vremenu.

Ne smemo da zaboravimo da će naša deca još kratko biti mala i da je važno da, dok smo s njima, budemo zaista prisutni. Mogli biste da se dogovorite da jedna soba, ili samo jedan sto  u kući budu rezervirani za posao.

Uz to, dobro bi bilo da odredite i posebno vreme u  toku dana kada svako od vas može na tom mestu da odradi ono što je potrebno i druga osoba bi to trebalo da poštuje.

Ali van tog svog „radnog mesta“ nemojte  da koristite telefon, tablet ili računar, nego se zaista posvetite porodici.

Sve radiš pogrešno!

Ponekad tate prigovaraju mamama, ali još ćešće mame tatama kada u brizi za bebu rade nešto drugačije od njih. Roditelj koji se više brine o bebi obično misli da zna kako se sve to treba raditi, od hranjenja, odevanja, menjanja pelena, kupanja, pa čak i do igranja.

Uveren je da je tako ispravno, a sve drugačije jednostavno pogrešno! „No ako svom partneru stalno govorite kako da bude roditelj, sam nikad neće naučiti osnovne stvari. Uz to, mogli biste mu na kraju da mu zamerate i što sve radite sami. Zato dobro razmislite o onome šta je vaš partner uradio pogrešno.

Možda ipak nije bilo tako strašno? Ako se ne radi o ozbiljnoj stvari vezanoj za podizanje vašeg deteta, ne obazirite se“, savetuje autorka.

Niko ne ceni moj trud.

Mnogim očevima se čini da, iako teško rade kako bi zaradili za svoju porodicu, njihovim suprugama to nije dovoljno, a situacija može biti i obrnuta.

Keti ovde predlaže iskrenu komunikaciju, ali naglašava i da bi davanje priznanja za trud trebalo biti obostrano. To ne treba da bude ništa veliko, već i usputno „Hvala ti što si odneo pelene u smeće“ ili „O, baš si lepo obukla bebu“ može mnogo da znači.

Takvi jednostavni komplimenti stvaraju pozitivnije, podržavajuće okruženje za oboje. Ako vam treba dodatna potvrda, razgovarajte o tome, recite šta vam tačno treba da biste se osećali vredno.

Nedostatak seksa

Iako ni to nije pravilo, čest je slučaj da muškarac želi seks, a žena je uveče iscrpljena od celodnevne brige oko bebe i samo želi da se odmori.

Ni u ovoj situaciji niko nije kriv, a Keti savetuje mladim mamama: „Pokušajte situaciju sagledati iz pozicije svog partnera: Kako bi vam bilo da nedelju dana niste uopšte razgovarali? A neki muškarci se tako osećaju nakon nedelju dana bez seksa. Razmislite šta bi moglo da vas više zainteresuje za seks. Možda vam treba više vremena za razgovor jedan na jedan, manje kućnih poslova tokom dana, ili malo romantike? Recite to svom partneru.“

Nekim parovima koji imaju bebu od pomoći može biti zamena dana za noć, jer su noću uglavnom zaista preumorni za seks. Takođe, mogli biste unapred rezervisati vreme za seks i planirati ga kao poseban „dejt“ sa partnerom, piše miss7mama.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Pinterest

Instagram