Kakve veze imaju fudbal i dojenje

Foto: Shutterstock

Na prvi pogled nema mnogo veze, ali…

Posle porođaja, dojenje može da bude najveći izazov za mamu, slažu se mnoge žene. Koji korisni saveti mogu da pomognu, ali i kakve veze sa svim ima – fudbal, objašnjava Jovana Simin, lekarka i trostruka mama koja savete o majčinstvu rado deli na Instagramu.

Jovana, koja je rodom iz Novog Sada, a poslednjih nekoliko godina živi u Minhenu, ističe da se mnoge mame na početku roditeljstva pitaju – kako ću znati da namestim bebu da sisa kad to nikad nisam radila.

Čini se da u svemu može da pomogne baš najpopularniji sport.

„Gledam svog sina kako šutira loptu i shvatim: niko ga nikad nije uzeo za nogu i učio ga kako treba da šutira. Video je šta stariji brat radi i pokušavao. U početku bi debelo omašio loptu ili čak stajao na nju i padao na guzu, ali što je više vežbao, šutirao je sve preciznije“, kaže Jovana.

Ali kakve sad to veze ima sa dojenjem?

„Ako nisi odrasla gledajući bebe kako sisaju, nažalost, nemaš šta da oponašaš. Upravo zato je izuzetno važno da se u trudnoći informišeš o dojenju, kako bi znala šta da očekuješ kada beba stigne. Ne treba ti neko ko će namestiti bebu na dojku, otići kući i ti to nećeš znati da ponoviš, isto kao što mom sinu nije trebalo da ga neko drži za nogu i šutira umesto njega. Dok smo radile individualne konsultacije, često se dešavalo da se mama požali da bebu niko ne može lepo da namesti na dojci. Međutim, kada nauči na šta da obrati pažnju i kako da olakša i sebi i njoj, ta ista mama to sama uspe“, ističe Jovana.

Zato napominje da treba da razumemo šta treba da radimo i da vežbamo.

„Dojenje je veština u kojoj sa vremenom i iskustvom postaješ sve bolja. I kao što u fudbalu postoji trener koji ti skraćuje put do postizanja rezultata, tako ti naš onlajn program za dojenje pomaže da svoje vreme i energiju pametno usmeriš kako bi dojenje za tebe izgledalo onako kako ti želiš“, kaže Jovana koja sa sestrom drži korisne onlajn edukacije o dojenju koje mogu mnogo da pomognu, posebno mladim mamama.

BONUS VIDEO: Radmila Petrović o roditeljstvu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram