Kako me je država demotivisala da rodim drugo dete

majčinstvo država
Ilustracija; Foto: Andrey Guryanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Beograđanka Anja, koja se porodila pre osam i po meseci, besna je jer, kako kaže za portal Zadovoljna, država demotiviše poslovne žene da požele da se ostvare kao majke, mada zvanično podstiče natalitet.

„Otkad sam na porodiljskom, oko 11 meseci, dobijam skoro 50 odsto manju platu. Naime, zbog ‘visoke’ plate koja prevazilazi iznos od tri bedne prosečne plate u Srbiji, ja sam ostala zakinuta za vrlo značajan iznos tokom porodiljskog“, kaže Ana.

Tu svoju platu, kako kaže za naš portal, pošteno zarađuje.

„I redovno plaćam poreze i doprinose, kao i porez na dohodak, ali mi je zbog sramotnog zakona ta suma uskraćena. Međutim, zbog tog istog umanjenja plate, ja sada nemam prava da mi se umanji porez na dohodak, već plaćam pun iznos. On možda nije preveliki, ali je prevelika sramota budući da prevazilazi sumu od celih 10.000 kojom, recimo, grad Beograd pomaže porodice sa novorođenom bebom.  Pritom, ta pomoć Beograda je mizerna u odnosu čak na druge gradove u Srbiji“, priča revoltirana Anja.

Pročitajte još:

Dakle, kako kaže, dovoljno joj je visoka plata da bi joj bila smanjena tokom porodiljskog bolovanja, ali nedovoljno visoka da bi joj se ukinuo, odnosno smanjio porez na dohodak.

„Verujem da nisam jedina, ali nas je očigledno dovoljno malo da bi se išta učinilo po tom pitanju. Ako išta i može da se promeni u ovoj zemlji. Da ne pominjem i to da se sa isplatom trudničkog bolovanja, koje je nekima možda jedini izvor prihoda, redovno kasni, ali se zato rešenje o plaćanju poreza na dohodak dostavlja i te kako u roku.“

Anja napominje da je svesna da je njena plata velika u odnosu na mnoge u državi, ali ne želi da se pravda zbog toga.

„Pritom, dugo sam od nje izdržavala roditelje, a sada im skoro uopšte ne pomažem, pa se snalaze. I zbog takvog ‘podsticanja’ države veliko je pitanje da li ću poželeti drugo dete. Ja bih to volela, ali umesto da mislim o drugoj bebi, treba da kalkulišem i razmišljam da li će se promeniti zakon o finansijskoj podršci porodici“, zaključuje Anja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram