Kako izgleda dnevna rutina kada imaš desetoro dece

foto:Catchlight Visual Services / Alamy / Profimedia

Gužva, galama i jurnjava su sasvim normalni početak svakog dana kada imate desetoro dece.

Svi znamo da su deca mnogo posla i da nam je teško da se pohvatamo sa obavezama i kada imamo jedno, a šta bi bilo da ih je u kući 10, nije lako zamisliti.

Ališa Doerti upravo živi takav film.

@doughertydozen #WhenWomenWin Don’t let the haters get you down. KEEP GOING. #ICantStop #MorningRoutine ♬ I Can't Stop (Ekali Tribute) - Flux Pavilion

Nakon što su joj rekli da ne može da ima dece, njen život je otišao u tom pravcu da je rodila četvoro, a usvojila šestoro.

Ališa i njen muž su se na usvajanje odlučili nakon što su usvojili prvo dete za koje se ispostavilo da ima fetalni alkoholni sindrom.

Oni su uspeli da uz pravu negu i dobar odgoj pomognu Aleksu da prevaziđe svoj problem.

„Ukapirali smo, kad već radimo ovo za jedno dete, kakvu razliku će napraviti još jedno?“, kaže za People Ališa.

Socijalni radnici su bili toliko impresionirani posvećenošću i uspehom para da su nastavili da šalju decu s određenim potrebama kod njih.

„Toliko ljudi je odustalo od ove dece, ali su znali da mi nećemo“, kaže Ališa.

Pored Aleksa, koji sada ima 14 godina, usvojili su još petoro dece obolele od fetalnog alkoholnog sindroma: Džejmsa (13), Patrika (12), Bri (9) i blizance Džordana i Džejsona (5).

Njima se pridružilo još četvoro biološke dece: Zoi (8), Dašel (6), Bodi (3) i Harli (2).

Džoš i Alisa opisuju svoju svakodnevicu kao veselu gungulu i doživljavaju roditeljstvo kao veliku privilegiju.

Inače, FAS, između ostalog, donosi sa sobom iznenadne napade besa, kompulsivno ponašanje i nemogućnost donošenja odluka, a roditelji se trude da im kuća bude skoro uvek kontrolisano područije.

Na primer, sve sobe sem spavaćih imaju kameru kako bi se lakše odredio krivac kada dođe do tuče ili uništavanja nečega i kuhinjski kabineti moraju noću da budu pod ključem jer su neka deca u stanju da jedu dok im ne pozli.

U odgajanju im je važno da su budu transparentni i otvoreni prema svojoj deci, tako da ona znaju sa čime se suočavaju kako bi kasnije u životu znala da se nose sa svojim problemom.

Kada je teško, Džoš i Alisa vežbaju svoj porodični moto, a to je da ne odustaju.

porodi

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram