Kako da se vaš prvak uklopi ako ne zna nikog u odeljenju

polazak u školu
Ilustracija; Foto:Shutterstock

Da polazak u školu prođe što bolje.

Polazak u školu veliki je trenutak i za dete i za roditelje. Novi ranac i sveske su tu, sve pripreme su završene na vreme, ali entuzijazam ume da splasne ako se ispostavi da mališan ne poznaje nikog u odeljenju. Taj osećaj usamljenosti i izolovanosti može da izazove brojne nelagode, posebno kad dete vidi druge vršnjake kako se uveliko smeju i druže.

Kako da sve prođe što bezbolnije, za Zadovoljnu govori čuvena pedagoškinja Jelena Holcer, koja je više od 25 godina posvećena radu sa decom.

Ona govori kako da se prvaci uklope ako ne znaju nikog u odeljenju.

„U ovoj oblasti se najviše primećuje adekvatna (ili možda neadekvatna) roditeljska priperema deteta za polazak u prvi razred. Svakako je dobra sugestija reći detetu da, kada sedne u klupu, svom najbližem drugu kaže: ‘Zdravo, ja sam…’ Možete se dogovoriti sa detetom i ponuditi mu i nekoliko unapred predviđenih tema (na primer: ‘Kako ti se sviđa naša učiteljica? Da li stanuješ blizu škole? Da li poznaješ još nekog u našem odeljenju?’).“

A šta ako dete jednostavno nije komunikativno i ne može lako da probije tu početnu barijeru, zid koji je pred njim baš tih dana koje će pamtiti dugo?

„Ukoliko vaše dete nije inicijativno na ovaj način ili je stidljivo i povučeno, objasnite mu da je početak škole baš idealan period da se ne povlači. Odnosno, ukoliko ne može ono da prvo započne razgovor, da pokuša bar da ne pobegne kada se neko dete obrati njemu. Sve ove situacije možete provežbati i vi sa detetom, kroz igre uloge, kako bi što pripremljenije ušlo u učionicu“, savetuje Jelena Holcer.

Ona otkriva i postoje li neke zvanične smernice, orijentir koji treba da prate roditelji ili je sve više individualno i u skladu sa razvojem deteta.

„Individualne razlike su velike, pa opšte smernice postaju sve manje orijentir razvoja. Ali ako se vi kao roditelj osećate zbunjeno i ne znate da li se vaše dete razvija i uklapa uobičajenim tempom, obratite se učiteljicama u školi i pitajte ih za mišljenje. Pretpostavka je da učitelji imaju iskustvo rada i praćenja generacije dece i da umeju objektivnije nego vi da procene u kom stepenu vaše dete prati svoju generaciju i uklapa se.“

Naša sagovornica ističe i jednu važnu stvar koju roditelji ne treba da zaborave u gunguli oko polaska u školu.

„Sa polaskom u školu vaše dete nije prestalo da bude dete. Odnosno, pored toga što ćete ga sada upućivati na njegove školske obaveze, što ćete početi postepeno da formirate radne navike, nastavite da mu kupujete igračke, provodite kvalitetno zajedničko vreme, držite se vaših porodičnih rituala. Time produžavate detetu detinjstvo, činite vaše odnose još boljim, a adaptaciju na školu najbržom.“

BONUS VIDEO: Radmila Petrović o roditeljstvu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram