Kako da detetu ne bude muka tokom putovanja

deca
Foto: Kyrylo Glivin / Alamy / Alamy / Profimedia

Mučnina tokom putovanja se mnogo češće dešava kod dece nego kod odraslih. To može da bude vrlo neprijatno i za dete, ali i za mamu i tatu. Baš zato, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste sprečili mučninu kod deteta, navode stručnjaci.

Odaberite namirnice koje se lako vare

Neka gleda napred tokom putovanja – Ako znate da je dete sklono mučninama tokom putovanja, najbolje bi bilo da ono sedi na sredini zadnjeg sedišta jer će tako gledati napred. Ne bi trebalo da gleda u knjigu, telefon, jer će to samo pogoršati stanje. Možete se igrati nekih igara zbog kojih dete mora gledati ispred sebe, a samim tim ćete mu skrenuti pažnju i zaboraviće na mučninu.

Bolje birajte hranu koja se lako vari, umesto začinjene – Ako jedete pre putovanja, odaberite namirnice koje se lako vare i koje ne izazivaju mučninu. Birajte nezačinjenu, suvu hranu, pahuljice, a izbegavajte slatkiše i zaslađene napitke jer mogu da budu teški za stomak.

Svež vazduh

Otvorite prozor – Svež vazduh mnogo pomaže i zaista može da spreči pojavu mučnine. Zagušljiv prostor ili neki jači mirisi mogu da pogoršaju mučninu, piše avaz.ba.

Šta ako detetu ipak bude muka? – Ukoliko ipak dođe do mučnine, zaustavite auto i odmorite se na vazduhu, u nekom parkiću ili prostoru koji vam je dostupan. Možete da se prošetate s detetom ili, ako mu je lakše, da ga pustite da malo legne i opusti se. Ako u blizini imate prodavnicu, možete da kupite nešto na bazi đumbira jer je on odličan za umirivanje stomaka. Skrenite detetove misli sa mučnine.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram