Ja sam neurohirurg i evo kako brinem o mozgu svoje dece

deca mozak
Foto: Dan Tuffs / Alamy / Alamy / Profimedia

Postoji toliko zabluda o mozgu, a dr Rahul Jandial, neurohirurg, objašnjava na šta bi roditelji trebalo da se fokusiraju.

Budući da je neurohirurg, dr. Rahul Jandial je svojoj deci, koja su danas tinejdžeri, hteo da pruži sigurnost, ali hteo je i da im zaštiti mozak. Kroz gotovo dve decenije roditeljstva i znanje o ljudskom mozgu koje je stekao tokom tih istih godina, o ovim stvarima je razmišljao kad je pristupio zdravlju mozga svoje dece.

Kako se moja deca hrane

To je važno jer je sada jasno da hrana utiče na um i mozak, ali ne na način takozvane superhrane ili hrane za mozak. Dr Jandial smatra da je potrebno svakodnevno jesti neko voće ili povrće, a ribu svake nedelje. Čak i ako je ostala hrana usputna, u školi ili plastičnim kutijama, važno je unositi voće i ribu tokom sedmice. Antioksidansi u voću i omega-3 masne kiseline u masnoj ribi su ključni sastojci za zdravlje mozga.

Vreme bez mobilnog

„Ovo je velika briga za sve roditelje, ali ne treba ograničiti izloženost dece ekranu ako redovno izvršavaju svoje obaveze. Isto tako, oni na svojim telefonima gledaju i zanimljive sadržaje“, objasnio je dr Jandial.

Naime, jedan ili dva sata pre spavanja bez korišćenja mobilnog omogućava njihovom umu da luta bez inherentnog upravljanja koje se događa kad se sadržaj prebacuje u njihov um preko ekrana.

„Um koji luta pristupa putevima u našem mozgu koji su ostali u stanju mirovanja i izloženi su riziku da postanu zastareli. Vreme u kom dopuštaš svom umu da luta pomaže, pogotovo nakon aktivnog dana na poslu, u školi ili na mobilnom. I to pomaže kod spavanja“, objasnio je dr Jandial, a prenosi miss7.

Zabavljaju li se svaki dan

Dr Jandial ne želi robote koji su samo posvećeni poslu, ali isto tako ne želi da njegova deca budu partijaneri koji ne rade ništa. Obe opcije su moguće, ali isto tako ako jedna od tih opcija nedostaje, mogućnosti za lični i psihološki rast se smanjuju.

„Važno je naporno raditi, ali se i zabavljati“, rekao je dr Jandial.

Jesu li svaki dan impresionirani

„Ovo je mali ritual koji imamo. Neko, obično ja, pronalazi link, video ili članak u časopisu koji je potpuno neočekivan početak razgovora“, rekao je dr Jandial, dodajući: „Poslednji o kom smo svi razgovarali bio je članak u časopisu koji je govorio o tome da psi mogu da nanjuše neke vrste raka kod ljudi.“

Prema njegovom mišljenju, to drži porodicu angažovanom i dodaje novi sadržaj našem mozgu iz kog možemo da intelektualno i kreativno rastemo.

Kakvo je njihovo mentalno zdravlje

Tinejdžerski mozgovi su ‘oluja novih moždanih veza’ koje nisu u potpunosti usklađene s emocijama. Važno je razmišljati o efikasnim strategijama suočavanja sa stresom, prekidima i uticajima društvenih mreža.

„Za ovo nemam posebnu strategiju, ali možeš da radiš šta radim i ja, budi uz svoje dete“, zaključio je dr Jandial.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram