Ja sam investitorka s Harvarda i otkriću vam šta morate da naučite decu o novcu

Šta morate da naučite decu o novcu Foto: Shutterstock; Cindy Ord / Getty images / Profimedia

Aleksa fon Tobel, uspešna poslovna žena koja je studirala psihologiju na Harvardu, otkriva koliko je rana edukacija dece o upravljanju novcem neophodna za njihovu finansijsku budućnost.

Razgovor sa detetom o novcu može zvučati nepotrebno, ili čak zastrašujuće.

Ipak, deca obično mogu da shvate pojmove o novcu već sa 6 godina, kažu stručnjaci, a istraživanja pokazuju da formiraju trajne navike o trošenju već sa 7 godina. Rana edukacija o upravljanju novcem može pomoći da osiguraju svoju materijalnu budućnost i opšte blagostanje.

Upravo iz tog razloga, roditelji moraju rano da počnu da uče decu o finansijskoj pismenosti, kaže Aleksa fon Tobel, investitorka sa Harvarda i osnivačica fonda Inspired Capital.

Aleksa je osnovala onlajn firmu za finansijsku podršku, LearnVest, 2008. godine i prodala je za 375 miliona dolara kompaniji Northwestern Mutual. Ona se nedavno udružila sa dečjim medijskim brendom Rebel Girls kako bi napisala knjigu pod nazivom „Moćno odrastanje: novac je bitan“. Ovaj udžbenik uključuje lekcije o finansijama za decu i savete za roditelje kako da razgovaraju sa decom o novcu, a biće objavljen 26. marta.

Malo dete Foto: Shutterstock

Prvenstveno je namenjen mladim devojkama, jer istraživanja navode da su žene u proseku manje sigurne u svoju finansijsku pismenost od muškaraca, ali fon Tobel napominje da je „zaista napravljen za svu decu“.

„Možemo osnažiti sledeću generaciju ako razumeju i kontrolišu novac“, kaže ona, dodajući da je nedostatak osnovnih lekcija o ličnim finansijama „apsolutno besmislen“.

Imajući to na umu, ona nudi tri najznačajnija saveta roditeljima o tome kako da svoju decu poduče finansijskoj pismenosti.

Ton je zaista važan

Roditelji treba da govore o novcu kroz činjenice, tako da deca odrastaju uz zdrav odnos prema parama, kaže Aleksa fon Tobel. Naučite ih da o tome vredi razgovarati, ali da nije najvažnija stvar u životu.

Novac je jednostavno „alat koji će vam pomoći da živite život kakav želite“, kaže fon Tobel. Ako naporno radite, možete zaraditi novac. Ako pažljivo upravljate njime, možete osigurati da uvek imate dovoljno da kupite ono što vam je potrebno i, ako imate sreće, ono što želite. Kreditna kartica nije magična stvar koja može da kupi sve.

„Novac ne treba obožavati, ali ga ne treba ni ignorisati“, kaže ona.

Malo dete Foto: Shutterstock

Neka bude praktično

Razgovarajte sa svojom decom o novcu na načine koji za njih imaju smisla, savetuje Aleksa. To znači da im predstavite svakodnevne stvari, kao što je napomena da flaša vode košta nekoliko dolara u zoološkom vrtu, u odnosu na samo dolar ili dva u prodavnici.

„Kada prolazite kroz radnju i vaše dete želi nešto, podignite to i pokažite mu cenu“, kaže fon Tobel. „Ovo košta 29 dolara. Mama danas nema 29 dolara za ovo, ali možemo uštedeti za tvoj rođendan.“

Ovaj pristup uči vašu decu da troškovi variraju, kaže ona. Nije sve što vam treba ili želite lako kupiti, posebno ako je skupo, pa im skrenite pažnju na cene i to koliko možete da potrošite, a da ne upadnete u problem.

Neka bude zabavno – i ohrabrujuće

Budžet može biti prilično naporna tema. Koje dete želi da štedi kada momentalno može da potroši novac na slatkiše i igračke?

Da bi deci štednja bila zanimljiva, Aleksa preporučuje da se o tome razgovara na „osnažujući način“. Pitajte na šta bi voleli da potroše novac i razgovarajte o različitim načinima na koje bi mogli da zarade i uštede sumu koja im je potrebna da bi sami kupili te stvari, piše ona u svojoj knjizi.

Malo dete Foto: Shutterstock

Knjiga takođe uključuje kvizove, igre i vežbe – poput ukrašavanja tegli različitih veličina za prikupljanje sitniša, a to je  novac koji deca mogu da uštede i usmere ka malim, srednjim i velikim ciljevima potrošnje.

„Odrasli često povezuju novac sa stresom, jer razmišljaju samo o stvarima koje nisu imali“, kaže Aleksa. „Pokušajte da usmerite decu da imaju veoma pozitivan odnos prema novcu, jer prema podacima koje smo skupili, upravo to može promeniti njihov život.“

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram