Igre koje će zbližiti braću i sestre i roditeljima dati mira

kolači deca
Kako da zaigrate svoju decu, a vi imate malo oduška, Foto: Kostiantyn Zapylaiev / Alamy / Alamy / Profimedia

Suparništvo među braćom normalna je pojava u detinjstvu, mada ipak je na roditeljima je da reaguju kako se to ne bi pretvorilo u nešto više.

U tome mogu pomoći igre koje će zbližiti braću i sestre, razvijati njihovu društvenu inteligenciju, razvijati pojam o drugoj osobi kao važnom delu porodice, te između njih tako stvoriti poseban odnos.

Otkrivamo nekoliko njih koje možete predložiti svojoj deci.

Građenje tvrđave od čaršava

Jedna od mnogima najdražih igara iz detinjstva je građenje tvrđave od čaršava i jastuka, bilo da je to ispod kuhinjskog stola, u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi.

Sve što vam treba za to je nekoliko čaršava, jastuka i ćebadi, a možete dodati i praznične lampice na baterije koje će čitavom prostoru dati posebnu notu.

Dodajte i najdraže igračke, poneku knjigu i to je sve što je potrebno da i običan dan pretvorite u pravi doživljaj za svoju decu.

Pozorište u kući

Zašto u svom domu ne biste napravili pravo malo pozorište lutaka za celu porodicu? Predložite deci da dramatizuju neku već postojeću priču, omiljenu lektiru ili osmisle vlastitu. Neka osmisle radnju i likove, a potom krenu u osmišljavanje likovnih vizuala.

U dečjim prodavnicama postoje i lutke koje se mogu staviti na prste ruke u svrhu lutkarskih predstava, ali podjednako će biti zabavna igra i s igračkama koje dete već ima. Osmišljavanjem priče i likova deca će razvijati kreativnost, maštu te jezičke veštine, ali i učiti kako sarađivati na zajedničkom projektu.

Rad na zajedničkom crtežu

Saradnja na zajedničkom projektu može se razvijati i na zajedničkom crtežu. Sve što trebate je nešto veći beli papir i likovni pribor. Zadajte deci temu crtanja jer će im smernice pomoći da jasnije osmisle zajednički cilj.

Na primer, recite im da nacrtaju veliko božićno drvce sa što više ukrasa. Tokom crtanja deca će morati da nauče kako pozajmljuju boje, kako biti strpljiv dok druga osoba koristi boje koje i njemu trebaju, a krajnji rezultat daće im vizualni dokaz o tome što se sve može postići zajedničkim snagama.

Ti to možeš!

Kada ste poslednji put čuli da je jedno vaše dete uputilo kompliment drugom? Da, to se ne događa često jer su deca usmerena na sebe, ali rad na takvom zadatku može doneti brojne prednosti, a najveća je svakako stvaranje samopouzdanja.

Dajte deci list papira i zamolite ih da nacrtaju svog brata ili sestru, a potom nabroje sve u čemu su dobri. Ako dolazi do zatišja, postavite im pitanja poput Šta tvoj/a brat/sestra jako dobro radi? Šta ti se baš sviđa kod njega/nje?

Jednom kada prođete ove zadatke, predložite deci da i ona sama iznesu liste aktivnosti koje bi želeli da rade s bratom ili sestrom.

Pravljenje keksa

Praznične dane možete iskoristiti i za zajedničko pravljenje keksa. Izaberite što jednostavniji recept, napravite testo, a potom kuhinjski sto prepustite deci. Dajte im šarene i čokoladne mrvice, kalupe za kekse i prepustite njihovoj mašti na volju. Takođe im možete zadati i da jedan keks ukrase zajedno, prenosi Azra.ba.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram