Studije otkrivaju treba li deci pričati da Deda Mraz postoji

Da li je priča o Deda Mrazu dobra ili štetna po decu? Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Mnogi roditelji su u dilemi da li je dobro govoriti deci da Deda Mraz postoji. Dok neki misle da je to bezazlena tradicija koja daje malo magije praznicima, drugi insistiraju da je pogrešno „lagati“ i da će klinci biti „traumatizovani“ kada saznaju istinu. Šta pokazuju istraživanja? Ima li koristi od verovanja u Deda Mraza? I koliko će se deca uznemiriti kada saznaju istinu?

Prvo je  studija objavljena 1984. godine u časopisu Contemporary Educational Psychology ispitala ovu dilemu.

U jednoj studiji, od dece u vrtiću i prvom razredu se tražilo da ispričaju priče o Deda Mrazu, Uskršnjem zecu ili kućnim ljubimcima. Nakon što su ispričali svaku priču, dobili su devet žvakaćih guma i ohrabreni su da doniraju bilo koju količinu žvaka za decu sa smetnjama u razvoju. Iako za decu iz vrtića, vrsta priče koju su ispričali nije imala uticaja na njihove donacije žvaka, đaci u prvom razredu su češće davali veće donacije žvaka nakon pričanja priča o Deda Mrazu nego pričajući priče o Uskršnjem zecu ili kućnim ljubimcima.

Iako je ova studija mala i pokazala je efekat samo na učenike prvog razreda, rezultati sugerišu da razmišljanje o velikodušnoj naravi Deda Mraza može naterati decu da se ponašaju velikodušnije.

Ova studija sugeriše da roditelji koji odluče da svojoj deci pričaju o Deda Mrazu treba da se usredsrede na ljubaznu i velikodušnu prirodu Deda Mraza i kako bi i njihovo dete moglo da oponaša njegov duh davanja.

Šta je sa negativnim uticajima Deda Mraza?

Da li će vaša deca biti „traumatizovana“ kada saznaju za Deda Mraza?

Studija objavljena 1994. u časopisu Child Psychiatry&Human Development bavila se ovim pitanjem ispitivanjem dečjih reakcija kada saznaju „istinu“ o Deda Mrazu.

U ovoj studiji, istraživači su radili strukturirane intervjue sa 52 dece koja više nisu verovala u Deda Mraza. Roditelji su takođe popunili upitnik kako bi procenili svoje napore da podrže verovanje u Deda Mraza i sopstvene ocene reakcije svoje dece kada su čula istinu.

Deca u ovoj studiji su u proseku saznala istinu o Deda Mrazu sa sedam godina.

Većina dece je prijavila pozitivne reakcije na saznanje o Deda Mrazu sa vrlo minimalnim osećajem uznemirenosti. Roditelji su zapravo prijavili da su se oni više potresli oko svega, pri čemu je 40% roditelja izjavilo da su bili tužni nakon što su njihova deca saznala istinu.

Skoro sva deca (92%) koja su saznala istinu, izjavila su da će svojoj deci pričati da Deda Mraz postoji.

Iako ova mala studija sugeriše da većina dece možda neće biti uznemirena kada sazna da Deda Mraz nije stvaran, važno je napomenuti da može postojati mali podskup dece koja će biti uznemirena ovim saznanjem.

Kao i kod svake odluke u roditeljstvu, odlučite šta ćete činiti na osnovu sopstvenog znanja o svom detetu i onoga što smatrate ispravnim za vas kao roditelja.

***

Bonus video: Šajlo Džoli Pit – Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram