Hrana koja je strogo zabranjena bebama

Foto: Leila Cutler / Alamy / Alamy / Profimedia

Hrana koja je predviđena za bebe često bude bogata kalorijama, a siromašna hranjivim sastojcima - dok sa druge strane može da sadrži puno šećera i soli. Zato je važno znati koje namirnice ipak ne treba davati mališanima.

Loša ishrana beba može uticati na nepravilan razvoj, a im je potrebno malo kalorija, lako se može desiti da ih popune nezdrave namirnice.

Ovo je spisak loših namirnica za bebe, koje navodi Babycentar, a prenosi „Miss mama“.

Pročitajte još:

Šunke i hrana sličnog oblika

Krupna, tvrda i okrugla hrana nije sigurna za malu decu jer se njome lako mogu ugušiti. Šunke, kobasice, veliki komadi mesa ili sira, celovito grožđe, kokice, krupno sirovo povrće i celovite orašaste plodove i semenke treba izbegavati. Hrana se mora iseći na komade ne veće od pola centimetra.

Gazirana pića

Prema istraživanju iz 2008. o prehrambenim navikama dojenčadi i mališana, nekim se bebama svakodnevno daju  bezalkoholna pića. Isto istraživanje pokazalo je da je do 24. meseca više od 10 posto mališana pilo gazirana pića svaki dan. Gazirana pica ne sadrže apsolutno nikakve hranjive sastojke, a pijenje takvih pića, znači da bebe jedu i piju manje hranjive hrane koja je njihovom telu zaista potrebna. Takođe, ova vrsta pića sadrži gomilu šećera, što može uzrokovati karijese i druge problem sa zdravljem.

Foto: Shutterstock
Prženi krompirići

Još jedno veliko istraživanje iz 2008. sprovedeno u SAD-u, pokazalo je da oko 14 posto 9-mesečne dece jede pomfrit barem jednom nedeljno. Ta se brojka povećava do više od 40 posto do 12. meseca života, što čini pomfrit među glavnim povrćem koje konzumiraju mališani – i označava početak nezdravih navika. Važno je smanjiti brzu hranu na meniju bebe, jer je puna masti, šećera, soli i kalorija, a ima malo zdravih hranjivih sastojaka.

Prerađena hrana

Što se više hrana više modifikuje od onoga što je prvobitno uzgojeno – i što je duža lista sastojaka – to je ona više obrađena. Drugim rečima, što je hrana više obrađena, to više hranjivih vrednosti opada, a to više raste sadržaj šećera, soli i masti. Obroci napravljeni posebno za bebe mogu biti zdravi i prikladni. Najbolje pripremljena dečja hrana sadrži malo sastojaka, bez dodane soli, šećera ili modifikovanog skroba.

Foto:AP Photo/Hani Mohammed

Pročitajte još:

Dezerti od želatina

Većina kolača su gotovo samo šećer, veštačka boja i ukus s malom količinom želatina kako bi bili primamljivi. Domaća verzija napravljena od voćnog soka i šećera eliminiše veštačke aditive, ali u osnovi je to ipak samo voćni sok i zaslađivač. Zdrav desert prilagođen deci je pečena, pasirana jabuka s malo cimeta. Prirodno je slatka i ima dobra vlakna, vitamine i ukusnu, glatku teksturu.

Sok i voćni napitci

Ovakvi napitci sadrže voće, ali to ne znači da su zdravi. Vlakna u svežem voću uglavnom se gube u procesu proizvodnje, a ono što je ostalo je -puno šećera. Sok takođe može kod nekih beba izazvati proliv. Korištenje soka za zaslađivanje hrane bebe takođe nije dobra ideja: šećeri u soku mogu ubrzati probavu hrane, ometajući sposobnost tela da apsorbuje hranjive sastojke. Bebe lako mogu dobiti vitamin C iz jedne male porcije svežeg voća.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram