Trudnica u Višegradskoj: Žalosna slika mog obroka

plata trudničko porodiljsko
Foto: Privatna arhiva

Srbija već neko vreme ima strategiju podsticanja rađanja zahvaljujući kojoj bi parovi trebalo da se lakše odluče za bebu. Međutim, mnoge trudnice i porodilje u Srbiji u praksi doživljavaju nešto sasvim drugo. Milena iz Beograda, mama četvoro dece, za portal Nova.rs priča kako je živeti sa platom od 4.000 dinara, kao i šta je nedavno dobila za obrok u jednom beogradskom porodilištu.

„Imam sad već četvoro dece, ali u svakoj trudnoći se bukvalno šokiram nekim zakonima i pravima koje imaju ili nemaju trudnice„, počinje priču ogorčena Milena (33) sa Karaburme.

Ona izdvaja ono što i njoj i mnogim drugim tudnicama i porodiljama znatno otežava život u našoj zemlji.

„Strašno je što nema olakšica za trudnice što se tiče parking mesta, strašno je što nam treba najmanje 15 papira za ostvarivanje bilo kog prava na neku novčanu pomoć i sad je najstrašnije kako su došli do tako pametnog rešenja o oduzimanju plate trudnicama i porodiljama.“

Ona inače radi kao kozmetičarka i pošto joj je poslednja trudnoća bila visokorizična, bila je primorana da ide na bolovanje.

Zbog svega toga njoj će plata biti oko – 4.000 dinara.

Pročitajte još:

Milena za portal Nova.rs priča kako je do toga došlo.

„Plata je umanjena zbog nedovoljnog staža pre početka porodiljskog odsustva. Bila sam prijavljena dva meseca pre nego što sam ostala trudna, a bolovanje sam otvorila sa pet meseci staža. I kada se uzme prosek plate tih pet meseci i podeli sa 18, koliko je potrebno vezanog staža, moja plata iznosi 4.320 dinara“, kaže Milena.

Ona ističe da je sasvim suvišno govoriti šta može jedna majka četvoro dece da uradi sa tim parama.

plata porodilje trudnice
Foto: Privatna arhiva

„Mislim da naša zemlja svim tim zakonima više poručuje da se deca ne rađaju, nego da se rađaju. Na sve to, porodilište u Kliničkom centru Srbije u kom sam bila nema sredstava za osnovni obrok jedne trudnice, što je strašno, užasno i žalosno“, zaključuje Milena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram