Šta u bebi paketima dobijaju naše, a šta mame u inostranstvu

besplatni bebi paket
Foto: Printscreen/YouTube/Dave Cad

Čuvena finska kutija za bebe puna dragocenih potrepština za mlade roditelje nedosanjan je san na našim prostorima. Ipak, besplatni bebi paketi mogu se ponegde naći i u ovom delu sveta, a babica Tatjana Dimitrijević za portal Nova.rs otkriva šta mame i tate u Srbiji dobijaju u bebi paketu.

Kao i u mnogim drugim državama, i u Srbiji postoji roditeljski dodatak, tj. novčana pomoć koju država daje po dolasku bebe. Za prvo dete se jednokratno isplaćuje oko 100.000 dinara, za drugo dete oko 240.000 u 24 rate, za treće oko 1,5 miliona dinara u 120 mesečnih rata, a za četvrto dete se isplaćuje oko 2,2 miliona dinara u 120 mesečnih rata. Osim toga, postoje i bebi paketi koje mame dobijaju kad beba dođe na svet.

besplatni bebi paket
Foto: Privatna arhiva

„U 52 porodilišta širom Srbije porodilje uglavnom dobijaju  Taši Taši paketić. Na otpustu iz nekih porodilišta dobijaju i  propratni gift box.  Taši Taši projekat darivanja podržali su Ministarstvo zdravlja i Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, ali ne znamo ko je organizator i koordinator projekta“, kaže Tatjana Dimitrijević, predsednica Udruženja patronažnih sestara i babica Srbije.

besplatni bebi paket
Foto: Privatna arhiva

Ona kaže i da sadržaj paketa varira i zavisi od društveno voljnih kompanija koje su zainteresovane da u njemu učestvuju i doniraju svoje originalne proizvode ili urozke.

Pročitajte još:

„Dešava se da neke porodilje ne dobiju poklon dobrodošlice, ali u porodilištu dobiju i kontakt broj preko kog mogu da provere da li je stigla nova donacija paketa i kada da je preuzmu. Neka porodilšta imaju svoj propratni gift box nevezano za Taši Taši paket“, kaže Tatjana Dimitrijević.

S druge strane, naša sagovornica priča kako ima i nezadovoljnih porodilja koje kažu da nisu dobile paketić.

„Višerotke kažu da su pre pet, šest godina pokloni dobrodošlice u porodilištima bili mnogo korisniji, kvalitetniji i bogatiji. Sada se u njima većinom nalazi uzorak odgovarajućeg brenda i poneki originalni proizvod, npr. kupka i flašica vode. Uzorak jedne popularne kreme za bebe nezaobilazan je u svakom paketu. Naravno, postoje i društveno odgovorne drogerije koje su se same organizovale, kao i jedan diskont koji poklanjanju bebi pakete uz kopiju bebine otpusnu liste koja se prilaže na uvid.“

U svemu ovome ističe se jedna beogradska opština.

besplatni bebi paket
Foto: Privatna arhiva

„Najviše pohvala ide i na račun Zemunske opštine koja, prema oceni mama, ima najkorisniji paket – Zemunska beba. Njega volonteri sami donose na kućnu adresu u periodu pandemije“, priča Tatjana Dimitrijević kako ovaj projekat Opština Zemun sprovodi s “Fondom male Milice Rakić iz Batajnice“.

besplatni bebi paket
Foto: Privatna arhiva

Osim toga, zemunska opština sa Udruženjem patronažnih sestara i babica Srbije organizuje i besplatnu Školicu za buduće roditelje, gde roditelji dobijaju edukacione vodiče za dojenje, pripremu i izlazak iz porodilišta.

Crna Gora – za primer

Osim novčane pomoći za novorođenče od 100 do 350 evra, u zavisnosti od opštine, bebe rođene u Podgorici od uprave grada dobijaju na poklon i paket.

Paket sadrži tri paketa pelena, šampon, kupku, štapiće za uši, pavloderm, vlažne maramice, zatim flašicu od 250 ml, flašicu natural od 125ml, flašicu staklenu od 240 ml, kašiku i glodalicu za bebe, varalicu i peškir sa kapuljačom. Pravo na ovaj poklon paket ima novorođeno dete, a uslov je da bar jedan od roditelja ima prebivalište na teritoriji glavnog grada, prenosi sajt Antena M.

Hrvatska – samo uzorci

Mladi roditelji u Hrvatskoj uglavnom dobijaju novčanu pomoć kad dođe beba, a paket koji je nekada funkcionisao, pod nazivom Sretna beba, bio je – simboličan.

To je bio paketić koji su uglavnom činili promotivni leci, testeri za dečje kreme i testeri pelena. Stoga, tu sigurno nije bilo reči o pomoći ni roditeljima ni novorođenčetu, za koje majka u porodilište mora nositi sve potrebno, uključujući i pelene, piše Večernji.hr.

I u drugim balkanskim zemljama, recimo, u Albaniji i Rumuniji, majke ne dobijaju nikakve pakete, mada dobijaju novčanu pomoć, ističu na sajtu Balkan Insight.

Evropska unija – onlajn ponuda

U Norveškoj ili Nemačkoj, recimo, postoje sajtovi sa spiskom kompanija koje žele da daruju pakete, pa majke mogu da izaberu koji im se najviše dopada. Uglavnom je dovoljno da se registruju na sajt kompanije i paket dobijaju besplatno. Najpopularniji su oni koji sadrže pelene, flašice, cucle, kreme, knjige, igračke, pribor za jelo, skoro sve potrebno kad beba dođe. Ponegde i lokalni supermarketi obezbeđuju fine bebi pakete. Na pojedinim sajtovima, poput Verywellfamily.com, stoje uputstva i smernice kako da onlajn dođete do besplatnih bebi paketa.

Čuvena finska kutija

Na sve to, roditelji širom sveta, i sa Balkana, sanjaju čuvenu finsku kutiju za bebe.

Nju sve mame i tate već skoro 80 godina dobijaju od države kad beba dođe na svet, a nešto slično je pre par godina zaživelo jedino još u Škotskoj.

Naime, Finska od 1930. neguje lepu tradiciju da novopečenim mamama daruje kutiju u kojoj je spakovano doslovno sve što vam treba za bebu u prvo vreme – mali čaršavi, odelca, ćebad, obuća, kozmetika, knjiga…

Veruju mnogi da je baš zbog ove kutije Finska među zemljama sa najmanjim procentom smrtnosti kod beba. Ovaj bebi paket je osmišljen tako da svima omogući jednak početak u životu i sadrži:
– 9 bodića s dugim rukavima
– 3 odelca bez rukava i jedno s dugim rukavima
– 6 pari pantalonica sa stopalima
– čarapice i kapice
– vreća za spavanje
– set tople zimske odeće
– set platnenih pelena
– 4 tetra pelene
– portikla za hranjenje i brisanje nosića
– peškir s kapicom
– puder, termometar za kupanje i termometar na merenje telesne temperature, makazice za nokte
– kondomi
– četkica za zube
– četka za kosu
– platneni jastučići za bradavice i krema za bradavice
– jednokratni ulošci za mamu
– čaršav za krevet
– prostirka
– pokrivači
– mali dušek
– igračka i slikovnica

Takođe, kutija u koju je sve to upakovano nije obična kutija. Ona ujedno služi i kao siguran krevetac u kom beba može da spava prvih osam meseci života.

I onda ne čudi što se u Švedskoj 95 odsto mama odluči za ovu kutiju umesto za novčanu pomoć od oko 140 evra jer je vrednost onoga što je u paketu skoro trostruko veća. A mame u ostalim zemljama mogu za sada samo mogu da sanjaju o njoj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram