Fenomenalne porodične serije koje ne treba da gledate sa svojom decom

Foto: Showtime Networks Inc. / Everett / Profimedia; Mark Johnson/SundanceTV/BBC Worldwide / Everett / Profimedia; FX Networks / Everett / Profimedia; IMBD/Promo

I najbolji roditelji greše - u serijama i u životu.

Porodice u serijama nikada nisu potpuno funkcionalne. Njihova disfunkcionalnost ili bar iskakanje iz šablona idiličnih prizora, ušuškanosti, reda, ljubavi i poštovanja su začin koji ih razlikuje od lažno savršenih prizora koje viđate na društvenim mrežama. Serije o porodicama su najčešće ogledalo stvarnosti, ali u njima ćete uživati samo ako možete da izdržite dramatizaciju. To znači da će odnosi koje gledate, konverzacije i zapleti uvek biti jači, teži, bezobrazniji, komplikovaniji od onoga na šta ste navikli u rutini sopstvenog porodičnog života.

Porodične serije o kojima pišem će vas navesti da se preispitate, neke od njih za mene su bile vrsta intimne autoterapije. Prepoznaš situaciju ili rečenicu, emociju, grešku i kroz reakciju glavnih likova prepoznaš, uporediš. Nekad kažeš sebi – eto tako bih i ja, a drugi put psuješ, ali podsvesno te nešto muči jer znaš da si onda davno nešto slično uradio. Sam si u svojoj glavi, malo ti je teško ali – nisi sam. I najbolji roditelji greše – u serijama i u životu.

Jedno upozorenje pre liste serija. Neke od njih će vam biti degutantne, ali ni one nisu ovde slučajno.

Breeders

breeders
Foto: Promo Hbo Go

Serija koju niko ne gleda, a jedna je od najboljih u poslednjih desetak godina. Kroz šta sve prolaze roditelji male dece koja kroz četiri sezone odrastu? Serija je puna oštrog britanskog humora i iskrena je. Savršen spoj izmešanih osećanja roditeljstva. „Da, roditeljstvo jeste izvor radosti, ali nije samo to. Biti roditelj je i jedan veliki, džinovski trn u guzici, a malo ko ga je prikazao tako zabavno i šarmantno na malim ekranima kao Ali i Pol“, piše u recenziji Pobjede.

Doctor Foster

dr foster
Foto: Supplied by LMKMEDIA / Landmark / Profimedia

Ako vaši roditelji pamte „Raz Rouzovih“ i „Kramer protiv Kramera“ kao pokaznu vežbu toksičnog razvoda, britanska serija „Doktorka Foster“ je pandan tome ali u 21. veku. Radnja? Tu je greška (muž vara ženu) i laž kojom se greška prikriva. Ženi je uvek mnogo teže da prihvati laž nego samu grešku.

Na početku se čini da se radi o jednostavnoj priči o prevari koja se odvija na jugu Engleske, ali doktorka Foster će vas vrlo brzo uveriti da nije tako.

Na početku ste na strani prevarene žene, on je đubre i tačka. Kako serija više odmiče, glavni lik, doktorka Foster, poprima osobine koje vam se sve manje sviđaju, a povremeno pomišljate kako je psihopata. Onda vam opet bude nekako žao, zaista nije u redu to što joj muž radi, ipak je dripac, a ona žrtva i svaka žena bi isto tako na mahove gubila kontrolu. Što se više sukob zapetljava, što likovi više ulaze u priču sve više vam je fizički muka. Počinjete čak i da prepoznajete muziku kao signal za nešto neprijatno. Jeste, neprijatno je sve to što ima veze sa realnim životom u kom su ljudi ranjivi, pa su iz te svoje ranjivosti sposobni na razne stvari. Često i one glupe, nedopustive.

Serija ima dve sezone.

Znam kako dišeš

serija
Foto: Promo Hbo Go

Nova bosanska serija dostupna na HBO Go. U „Znam kako dišeš“ glavnu ulogu igra Jasna Đuričić, i to je prva serija s ovih prostora koja je svetsku premijeru imala na čuvenoj Mostri.

Reč je kriminalističkoj seriji koja se odigrava u Sarajevu, a sve počinje slučajem samoubistva maloletnika koje pokreće lavinu događaja u privatnom životu tužiteljke Nevene Murtezić. Samohrana majka tinejdžera, koja se pride razvodi, sve teže balansira život sa sinom Dinom (17) i posao koji je pod stalnim pritiskom politike i javnosti.

„Pitanja poverenja, odnosa majke i deteta, slučajevi gde roditelji ne znaju svoju decu – mislila sam da je interesantno razviti to kao priču od šest epizoda. Sve jeste inspirisano stvarnim pričama iz Bosne, ali i pričama koje sam imala sa svojom ćerkom. Pokušala sam jednom da joj objasnim zašto je jedan dečko u Bosni izvršio samoubistvo, i da sve nedoumice koje ima treba da reši kroz razgovor sa mnom i s ocem. A ćerka mi je rekla – Neću da razgovaram s tobom jer imam svoje dostojanstvo. Shvatila sam tad da ne poznajemo svoju decu, i koliko samo imamo predrasuda o deci. Posebno u ovom novom dobu, u kojem ne mogu da primenim ništa od onoga što su me roditelji učili. Moram danas da nađem nova „instrumente“ da budem roditelj. I to je klica celog ovog projekta“, objasnila je kreatorka serije Jasmila Žbanić u Veneciji.

A Nearly Normal Family

Nova švedska serija na Netflixu.

Svet naizgled savršene porodice razbija se kada šokantno ubistvo dokaže da su spremni na očajničke poteze da zaštite jedni druge.

Better Things

serije
Foto: FX Network/Kobal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Better Things je svojevrsna autobiografija glumice Pamele Adlon koja je režirala i napravila scenario za seriju koju je posvetila ćerkama. Televizijski format je neka vrsta slatke životne osvete njenoj deci koja su joj pružila najlepše i najstresnije momente koje će pamtiti do groba, piše Deda Milorad.

„Better Things zbog fantastične glavne glumice promuklog glasa kojoj je reč sarkazam ispisan posred lica, potpuno opičenih događaja, likova, životnih nedoumica, humora i pitanja – kuda mene vodi ovaj životni brod nagrađuje gledaoce nečim što nikad nije ranije bilo na televiziji, a to je istina. Istina kako život izgleda i kako odnosi funkcionišu.“

The Split

Defo, porodica advokatica za razvode, primorana je da se suoči sa svojom prošlošću nakon povratka njihovog otuđenog oca nakon 30 godina odsustva.

Scenes from a marriage

Scenes from a Marriage
Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

„Scenes From A Marriage“ je serija koja od gledaoca pravi voajera. Uvlači nas u četiri zida glavnih likova, daje uvid u najmračnije aspekte njihovog braka i podstiče da se s knedlom u grlu podsetimo gde i kako i najveća ljubav može da ode.

Pachinko

Još jedna serija koja je u Srbiji prošla ispod radara. Nezaboravna priča ispričana očima Kim Sunje, ćerke ribara, koja se zaljubljuje u oženjenog muškarca i ostaje trudna. Kada odbije da postane njegova ljubavnica, spasi je dobrodušni ministar koji se oženi sa njom pre nego što se presele u Japan, gde zasniva porodicu.

Shameless

Foto: Paul Sarkis / Everett / Profimedia

Biće vam previše svega u ovoj seriji. Ne gledajte je ako ste gadljivi ili tradicionalni. „Shameless prati doživljaje irsko-čikaške porodice Galager koja živi u zloglasnom (dakle, siromašnom) kraju South Side. Pater familias je alkoholičar, narkoman, buntovnik, konzervativac, ali i socijalista, Frenk Galager (maestalni Vilijam H. Mejsi) koji pokušava da živi svoj život kako želi iako ga deli sa šestoro dece (četiri dečaka, dve devojčice) koji su prepušteni sami sebi i jedni i drugima da organizuju koliko toliko normalan život“, piše Mislite mojom novom glavom.

Maid

Nakon što pobegne iz nasilne veze, mlada majka pronalazi posao da čisti kuće dok se bori da obezbedi svoje dete i izgradi mu bolju budućnost.

Bonus family

Novi par, njihovi bivši partneri i njihova deca upravljaju emocionalnim izazovima i lukavom logistikom porodičnog života u ovoj švedskoj seriji.

Succession

Succession
Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Ovo nije samo serija o bogatima, već i o duboko poremećnim porodičnim odnosima i obrascima u kojima oni funkcionišu.

Your Honor

Priča prati sudiju koji se suočava sa užasnom situacijom. Njegov sin je udario čoveka kolima i pobegao. I to ne bilo koga već sina vođe mafije koji želi osvetu. Glavnu ulogu tumači maestralni Brajan Krenston.

Ethos

Ethos nije klasična porodična serija, ali jeste materijal za razmišljanje o porodičnim odnosima okrnjenim odrastanjem u striktno religijskoj sredini kao što je Turska. Merjem živi na selu zajedno sa bratom i njegovom ženom koja je u teškom psihičkom stanju i nije sposobna da vodi brigu o dvoje male dece. Jednom nedeljno Merjem odlazi iz sela u Istanbul gde radi kao kućna pomoćnica u moderno opremljenom stanu svoga poslodavca.

Ponekad iz neobjašnjivih razloga pada u nesvest što je često povezano sa venčanjima ili prosidbama. Zato kreće kod psihologa iako bi ona sama radije pričala sa seoskim hodžom. Na početku serije ova oštroumna devojka velikog i dobrog srca koja gledaoca osvaja od prvog minuta dolazi u svoju prvu posetu psihološkinji koja je oličenje moderne turske žene.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram