Fen za bebe je najefikasnije sredstvo za uspavljivanje dece

beba
Fen za bebe deluje kao najefektnije sredstvo za uspavljivanje novorođenčadi, Foto: Volodymyr Hryshchenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Koliko je nekada teško uspavati razdražljivu i uplakanu bebu, posebno onu koja u tom trenutku ima svoje muke poput grčeva ili joj rastu zubići, znaju svi neispavani roditelji koji su sate i sate proveli pevajući, ljuljuškajući, cupkajući, nunajući, tepajući... Dok su mnogi pored vozikanja u kolicima isprobali i vozikanje autom po gradu, jer to mnoge bebe smiruje i priziva im san na oči. Što beba manje spava, ona postaje više umorna, razdražljiva i samim tim je teže i vama da se nosite sa situacijom.

Još ukoliko se veže takvih nekoliko dana, mnogi roditelji osete kao da se nalaze u začaranom krugu iz kog je nemoguće izaći. Zato imamo iskustvo onih koji su kroz sve to prošli i koji preporučuju fen za bebe čiji zvuk pomaže bebi da zaspi tako što stvara ono što se naziva „belu buku“.

Ovaj tip buke ponekad može i da prija našem uhu, a pogotovo bebinom koje je osetljivo, i to uglavnom u trenucima kada ju je nešto uplašilo, razdražilo pred spavanje ili kada plače zbog grčeva u stomaku.

“Bela buka“ pomaže da se stvori udobno i sigurno okruženje za vašu bebu. Ta bela buka kao da oponaša zvukove koje je vaša beba slušala u materici i tako ih podstiče da se smire i bolje spavaju.

Fen za bebe

Postoje posebno dizajnirani fenovi za kosu koji služe za umirivanje beba, jer on, kako smo već i naveli, prozvodi belu buku koja pozitivno deluje na razražene bebe. Neprekidno zujanje fena za bebe, ili čak usisivača posebno su korisni za uspavljivanje beba. Taj zvuk koji proizvodi fen za bebe utišava druge zvukove i bebe se ne bude i postoji izuzetno mala šansa da se prepadnu ili uplaše od nečega dok spavaju.

Ovaj smirujući fen za bebu je dizajniran da je opusti i podstakne je da spava dubokim i mirnim snom, što majci pruža šansu da se odmori i završi svoje poslove.
Buka i blagi povetarac iz fena za kosu postavljenog na nisku, toplu temperaturu, ali ipak stavljen na bezbednu razdaljinu od bebinog golog tela mogu brzo da smire nervozu ili nekontrolisano vrištanje.

Uspavljivanje bebe koja ima grčeve

Pored beba koje muče grčevi, u takvim situacijama vrlo je često da i roditelji postaju nenaspavani i mnogi se u nekim trenucima zapitaju – hoće li ovo ikada prestati? Ipak postoji nekoliko načina kojima možete uspavati bebu koja ima grčeve.

Najvažnije je da budete svesni toga da grčevi ne traju večno i da za početak bebi pred spavanje blago izmasirate stoimak i uradite vežbe pri kojima ćete blago savijati bebina kolena prema stomaku i okretati ih u smeru kazaljke na satu. Takođe, ako bebu postavite na stomak i blago masirate leđa, to ponekad može pomoći kako bi se oslobodila zadržanog vazduha.
Već pomenuta bela buka može da napravi značajnu promenu i pomogne pri umirivanju bebe posebno kod napada grčeva. Mnoge majke dele svoja iskustva, koja pedijatri potpuno podržavaju, koja govore kako je fen za bebe bio idealno rešenje, te da su bebe lakše podnosile ove napade.

Zvuk materice za bebe

Bela buka naročito može da umiri bebe, jer ti zvuci podsećaju na zvuke koje je beba slušala još u majčinom stomaku, a koji pre svega podesćaju na zvuke cirkulacije krvi kroz krvne sudove uz zvuke koji su dopirali iz spoljašnje sredine. Tako da, beli zvuk koji proizvodi i fen za bebe olakšava navikavanje vaše bebe u naš veliki svet. Njima ne samo da se dopada ovaj poznati i pomalo glasan zvuk, nego joj je i potreban za lakšu tranziciju, a takođe predstavlja jedan od najvažnijih i najsnažnijih pokretača smirujućeg refleksa.

Uspavljivanje bebe koja ima grčeve

Uspavljivanje bebe koja ima grčeve nekada može da traje satima, gde bi beba zaspala na petnaest minuta i opet sve u krug. Možete pokušati sa masiranjem stomačića, kao i da radite već pomenute vežbice za grčeve.

Metode poput grejanja bebinog stomačića odavno su poznate, a koriste se i dalje. Dok postoji i jastuk za grčeve kod beba. Beba leži na tom jastuku okrenuta na stomak, dok se on ljulja i greje stomačić što njoj dodatno olakšava tegobe koje oseća i oseća se sigurnom.

Fen za bebe za grčeve su takođe vrlo efektni pomagači kod ovog problema, i kako smo već rekli, stvara umirujući efekat, jer imitira zvuk materice.

Takođe, pored bele buke i fena za bebe, muzika je vrlo efektna za grčeve bebe, i odavno je poznato da su efekti muzike na ljudski organizam vrlo realni, a kod beba mogu da budu i umirujući. Postoje i brojne muzičke plejliste na internetu, kao i muzički CD-ovi, posebno namenjeni za ublažavanje grčeva kod beba.

Muzika i šumovi: odavno su poznati efekti muzike na ljudski organizam pa zašto to ne isprobati i kod beba. Probajte vašoj bebi da pustite umirujuću muziku, ukoliko to ne da rezultata tu su razni zvuci poput zvuka fena, usisivača i raznih šumova koje možete pronaći na internetu. Kod nekih beba stvaraju umirujući efekat jer imitiraju zvuk materice.

Zvuk usisivača za bebe

Bela buka koju proizvodi usisivač takođe ima uzmirujući efekat kada su razdragane bebe u pitanju. Zvuk usisivača može da maskira sve svakodnevne zvuke koji bi inače mogli da uznemire bebu i na taj način joj pomaže da se opusti, što smanjuje stres prouzrokovan umorom.

Igračka za uspavljivanje bebe

Da li je u pitanju igračka ili ćebence, to negde predstavlja prelazni objekat za odvojenost od majke. Da li tu igrački nosi kad se ide kod lekara da bi je utešila ili je drži u naručju da bi s njom zaspala, ova igračka detetu uliva sigurnost i smanjuje stres. I vrlo često, ukoliko te igračke nema, dete može imati problem da zaspi.

Uspavljivanje bebe na dojci

Brojni lekari specijalisti tvrde da je uspavljivanje na dojci potpuno nepotrebno i da vremenom prelazi u lošu naviku koje se jako teško rešiti. Preporučuje se vađenje dojke nakon desetak minuta aktivnog sisanja, a da je sve posle toga besmisleno dojenje radi uspavljivanja deteta.

Trikovi za uspavljivanje deteta

Prvo temperatura prostorije ne treba da bude pregrejana i korisno je čak da se pre spavanja provetri. Važno je da se beba ne premori, jer tada i postane razdražena, nego kreirajte savršenu atmosferu za uspavljivanje: uvek neko slično vreme, svemoćni beli zvuk ili fen za bebe, kao i majčinski dodir koji je, ukoliko beba zaplače, najbolji smirivač i deaktivator stresa.

Tehnike uspavljivanja bebe

Postoje razne tehnike za uspavljivanje deteta, među kojima je najvažniji faktor za bebu – rutina. Usavršite svoj sistem: kupanje, krevet, flašica ili dojenje i ova dosledna rutina zasta može da čini čuda. Od velike pomoći su i jednostavne, lagana masaže losionom prilikom koje masirajte bebine udove kako bi se potpuno opustila.

Uspavljivanje bebe bez dojenja

Foto: RUTH JENKINSON / Sciencephoto / Profimedia

Za uspavljivanje bebe bez dojenja je potrebno vreme, posebno ako se navikla da zaspi uz dojku. Često bebe i kada zaspu ne žele da puste dojku iz usta i žele da sisaju i tokom sna. Tada je dobro izvući dojku i zameniti je cuclom. Sledeći savet je i da ne čekate da beba skroz zaspi dok je dojite, nego kada primetite da će da zaspi svaki tren, prestanete sa dojenjem i pustite bebu da se uspava sama.

Teško uspavljivanje bebe

Najčešći razlog za teško uspavljivanje deteta je nedoslednost oko rasporeda spavanja gde je doslednost ključna. Velika greška koja može da bebu da poremeti i na nekoliko dana jeste puštanje deteta da ostane budno do kasno zbog verovanja da će onda duže spavati – jer to često nije istina. beba postane razdražljiva i nastupa teško uspavljivanje deteta.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram