Svađa mama iz Srbije: Da li u školi treba ukinuti fizičko

Foto: Emanuele Capoferri / Alamy / Alamy / Profimedia, Twitter

Na Tviteru se već nekoliko dana raspreda o tome da li fizičko vaspitanje u školama treba ocenjivati ili ne, koji bi trebalo da budu standardi za ocenjivanje i da li ga možda treba ukinuti. Mišljenja su vrlo podeljena, a mame (kao i neke tate) se neumorno raspravljaju kako taj čas fizičkog treba da izgleda.

Fizičko vaspitanje je često bilo predmet rasprave – da li lošija ocena iz fizičkog treba da utiče na prosek, da li je taj predmet podjednako bitan kao ostali, kao i šta ako jednostavno neka deca ne mogu da preskoče kozlić? I mišljenja su, kao i pristupi nastavnika ovom predmetu, vrlo podeljena.

Neki roditelji su istakli značaj fizičkog vaspitanja i tih nekoliko časova nedeljno koji i te kako mogu da utiču na razvoj školaraca.

I još jedan korisnik se sa ovim stavom potpuno složio.

Istaknut je i problem gojaznosti kod dece koji ne treba da služi kao opravdanje zašto ne treba da rade fizičko.

Mnogim roditeljima nije problem postojanja časa fiskulture, nego samo ocenjivanje.

Znači, zahtev nekih roditelja je prilagoditi ocenjivanje, imaju i neke predloge kako to treba da izgleda i verovatno bi vrlo rado uticali na Pravilnik o opštim osnovama školskog programa, ako su uopšte i upoznati sa istim.

*

Dok su neke mame za radikalno ukidanje ovog predmeta.

Ipak je jedan roditelj na vrlo ironičan način predstavio besmisao čitave polemike.

S obzirom na to da je istraživanje Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ pokazalo da je u Srbiji u poslednjih 20 godina gojaznost porasla za 60 odsto, uočavamo da je stanje alarmantno kod dece školskog uzrasta.

Pedijatar Slavko Dušanov je za naš portal govorio o problemu gojaznosti kod dece.

„U praksi smo imali više slučajeva gojazne dece kojoj smo morali da radimo detaljne kontrole i šaljemo kod kardiologa na pregled i terapiju jer su dobila hipertenziju zbog viška kilograma. Zamislite dete od 15, 16 godina koje mora da pije lekove za pritisak jer je gojazno“, rekao je dr Dušanov.

Pitamo se da li je potreba majki da zaštite svoju decu od „monstruoznih“ preskakanja kozlića i ‘nepotrebnog znojenja’ zaista u interesu dece ili je jedina poenta na svetu imati što bolji prosek, čime se baca u senku fizičko zdravlje, a i navike koje će steći i nositi kroz ceo život.

***

Bonus video: Joga vežbe

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram