„Šta bih volela da mi je neko rekao pre carskog reza“

Foto: Eric Fowke / Alamy / Profimedia

Argentinska novinarka Konz Preti objavila je iskrenu ispovest u kojoj je otkrila šta sve nije znala da će je sačekati nakon carskog reza.

„Nisam znala ništa o trudnoći, porođaju i brizi o bebi. U stvari, nikada nisam menjala pelene pre nego što se moj sin rodio“, počinje svoju priču Preti.

Ultrazvuk je pokazao da je njena trudnoća postala rizična – imala je vrlo malo plodove vode i njen sin je morao da se rodi hitnim carskim rezom.

„Godinama kasnije imala sam još jedan carski rez, ali ovog puta sam bila sam spremna od početka do kraja jer sam tačno znala šta sledi. Bila sam spremna za stvari koje su me šokirale prvi put, poput drhtanja nakon rođenja i brige o šavovima“, kaže ona.

Svoje iskustvo podelila je sa drugim ženama.

Još uvek osećate stvari i pod spinalnom anestezijom

„Prva stvar koja me je iznenadila i pomalo izbezumila je to što sam još uvek osećala stvari nakon što mi je data anestezija. Još uvek sam mogla da mrdam nožnim prstima i osećam gde su doktorove ruke, iako nisam mogla da osetim bol“, kaže Preti.

Tokom drugog carskog reza, akušer joj je uradio test pre početka operacije. Mogla je da oseti štipanje, pa je zatražila da joj se pojača anestezija.

„Takođe sam osećala ruke u sebi dok su doktor i medicinske sestre pomerale organe sa puta da beba izađe. To je jezivo kako i zvuči“, priznaje.

Drhtanje je normalno

„Odmah po rođenju mog prvog deteta, celo moje telo je počelo nekontrolisano da se trese. Anesteziolog me je držao za ruku, rekao mi je da je to normalno i da samo pustim da mi drhtaji prođu kroz telo“, kaže.

To se dešava kod većine porođaja, zbog hormonalnih promena kroz koje telo prolazi.

„Takođe sam dobila mučninu posle drugog carskog reza, delom zbog drhtanja i zbog toga što je porođaj trajao malo duže pošto sam bila trudna sa blizancima“, dodaje novinarka.

Imaćete kateter posle operacije

Preti nije znala da joj je stavljen kateter nakon što je anestezija počela da radi, pa se iznenadila kada je medicinska sestra došla u sobu da ukloni kesu mokraće,

„Nisam osetila da kateter ulazi, ali uklanjanje nije bilo bezbolno“, priznala je.

Spavanje u bolnici je teško

„Spavaj kad beba spava“ je prvi savet koji se daju novopečenim mamama. To nije moguće kada ste u bolnici i oporavljate se od velike operacije, tvrdi Preti.

„Imala sam mnoge kontrole usred noći, koje se obično nisu poklopile s vremenom kad je moja beba bila budna i hranjena. To je značilo da sam malo ili nimalo spavala“.

Ne možete jesti odmah nakon operacije

„Čitala sam priče o prvom obroku ljudi nakon porođaja i bila sam uzbuđena da pojedem pljeskavicu, pomfrit i milkšejk, ali mi je medicinska sestra rekla da treba da žvaćem led narednih 12 sati“, priča Preti.

Odlazak u kupatilo je čudan

O mokrenju i velikoj nuždi nakon bilo kakvog porođaja treba više pričati, smatra novinarka.

„Za većinu to nije prijatno iskustvo. U mom slučaju, osećala sam se kao da će mi se šavovi pocepati samo od sedenja. Ovaj osećaj je trajao nedeljama, a gledajući unazad, mislim da je bio više mentalno“, kaže.

Zaključuje da bi volela da se o carskom rezu govori jednako mnogo kao o vaginalnom porođaju.

***

Bonus video: Dan majke trojki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram