Država sa najdužim plaćenim porodiljskim odsustvom je u našem komšiluku

Foto: Shutterstock

Čak šest nedelja duže nego u Srbiji.

Porodiljsko odsustvo jeste jedna od najvećih briga budućih mama, ili onih koje to tek planiraju da postanu. Mada mnoge države sve više usvajaju zakone u korist roditelja, kako bi sprečili nacionalno starenje, opseg odsustva nakon rođenja bebe ide od samo jedne nedelje do čak 58 nedelja, kako navodi World Population Review. S tim u vezi, pitanje koliko će, i da li će uopšte ovaj period biti plaćen, takođe uveliko varira od zemlje do zemlje.

Jedan od najboljih primera kako izgleda porodiljsko odsustvo daje država koja se nalazi u našem komšiluku – Bugarska.

Bugarski zakoni nude novopečenim roditeljima neverovatnih 410 dana plaćenog odsustva. Bugarsko porodiljsko odsustvo pokriva 90% plate zaposlenih kroz socijalno osiguranje. Pored toga, nakon 410 dana do navršene dve godine deteta, zaposleni ima pravo na mesečnu naknadu, koju isplaćuje socijalno osiguranje, u visini minimalne mesečne zarade.

Takođe, očevi imaju mogućnost 15 dana plaćenog odsustva od dana kada beba izađe iz porodilišta, koje je takođe plaćeno od strane nacionalnog osiguranja, a koje može da se produži i do dva meseca.

Takođe, kako bi se napravio bolji balans između poslovnog i privatnog, zaposleni koji se staraju o deci do 8 godina, imaju pravo na izmene u načinu zaposlenja, koje mogu uključivati trajanje rada (od punog do skraćenog radnog vremena), raspodelu radnog vremena, prelazak na rad od kuće itd. Poslodavac može da odbije zahtev, ali mora da obezbedi zaposlenom obrazložen pisani odgovor u roku od 14 dana od prijema zahteva zaposlenog.

Što se tiče naše zemlje, mnogi misle da majke imaju pravo na 12 meseci porodiljskog odsustva, što nije potpuno tačno. Ono traje samo tri meseca – mesec dana pre očekivanog datuma porođaja i dva meseca nakon porođaja. Dok nakon ovog perioda, dolazi do „odsustva radi nege deteta“, koje automatski sledi, bez potrebe za dodatnom dokumentacijom. Ovo odsustvo je namenjeno brizi o detetu i može ga koristiti i otac. Za prvo i drugo dete traje godinu dana, dok za treće i svako naredno dete, zaposleni ima pravo na porodiljsko odsustvo u trajanju od dve godine.

Zbog ovih zakonskih varijacija, na listi, koju je World Population Review već obnovio za 2024. godinu, uzevši u obzir sve faktore, Srbija se ne nalazi među prvih 10 država, čak i sa 100 odsto plaćenog odsustva.

A evo koje se države tu nalaze.

Foto:worldpopulationreview.com

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram