Doktorka otkrila koju hranu trudnice ne bi trebalo da jedu

Foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Iako danas lekari tvrde da trudnice mogu da rade skoro sve što i žene koje nisu trudne, pod uslovom da imaju zdravu trudnoću, ipak postoje neke stvari koje su opasne.

Jedna od zabrana posebno pada teško onim trudnicama koje vole suši. Dr Lorens Stit, ginekološkinja i profesorka sa Univerziteta Meriland je za „Romper“ rekla da postoji dobar razlog za tu zabranu, prenosi N1.

Zašto trudnice ne mogu da jedu suši?

„Trudnice ne bi trebalo da jedu suši jer sirova riba dovodi bebu u rizik od izloženosti bakterijama“, kaže dr Stit.

Ovo pravilo trebalo bi poštovati odmah po početku trudnoće, a po nekima čak i pre, jer je rizik visok. Kako bi se izbegle razvojne komplikacije, dr Stit podstiče trudnice samo da se odreknu svog omiljenog sašimija ili nigirija tokom trudnoće.

Da li je kuvana riba dozvoljena trudnicama?

„Da, kuvana riba jeste“, kaže dr Stit, „pod uslovom da je potpuno kuvana i dosegne unutrašnju temperaturu od najmanje 74 stepena Celzijusa“.

Plodovi mora mogu da budu dobar oblik ishrane za trudnice pod uslovom da se izbegava riba bogata živom. Odlične opcije uključuju losos, haringu, inćune, konzerviranu tunjevinu i škampe.

Ali uz sve navedeno, trudnice nikada ne bi smele da konzumiraju ove vrste morskih plodova u sirovom obliku kako bi izbegle bakterije, živu, pa čak i potencijalne parazite.

„Glavni uticaj parazitske infekcije koju prenose ribe na trudnice je anemija i promenjen imunitet, što može da povećati rizik od infekcije majke“, prema istraživanju objavljenom u časopisu „Obstetrical & gynecological“.

Kako se navodi u izveštaju, „primarni efekti na fetus uključuju intrauterino ograničenje rasta i prevremeni porođaj“.

BONUS VIDEO: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram