Da li je samo muškarac kriv za neželjenu trudnoću

Foto: Nova.rs

Tema abortusa obično se svodi na raspravu da li žena ima pravo da odlučuje o sopstvenom telu ili je "ubica nerođenog deteta". A šta je s muškarcem?

„Odgovornost muškaraca se potpuno izbegava“, istakla je Jelena Lalatović, aktivistkinja i profesorka jezika i književnosti, gostujući u podcastu „Život na srpskom“.

Lalatović je u razgovoru s Anom Kalabom srušila nekoliko mitova o abortusu koji vladaju u našoj zemlji, i citirala majku šestoro dece iz konzervativne zajednice, čiji se status delio po Internetu: „Za trudnoću je potrebno dvoje, a za neželjenu trudnoću samo jedna osoba. A to je muškarac“.

Pročitajte još:

Činjenica je da se krivica muškarca nekako redovno preskače kad se priča o abortusu, ali – može li se reći da je muškarac uvek jedini odgovoran za neželjenu trudnoću? Oko toga će verovatno čak i najoštrije feministkinje imati podeljene stavove.

„Činjenica je da su uzrok neželjenih trudnoća muškarci, a sav teret je na ženama. Insistira se na toj slici kao da žene žele da idu na abortuse. Pa, ne – realnost je takva, žene ne žele da idu na abortuse, ali moraju tome da pribegnu kad kontracepcija zakaže. Mi ipak živimo u društvu u kojem se metode savremene kontracepcije koriste u procentu koji je jednocifren, sami muškarci nemaju nikakvu edukaciju o kontracepciji niti se odgajaju tako da razmišljaju da je to njihova odgovornost“, objasnila je Lalatović u nastavku.

Ceo odgovor na tu temu preslušajte u videu (od 16.36), a u komentarima nam napišite svoje mišljenje.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram