Ćerka Nikole Jokića nosi staro ime sa moćnim značenjem: Naši preci su ga davali deci kao simbol zaštite i moći

Foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Ćerka Nikole Jokića ima moćno i snažno staroslovensko ime sa divnim značenjem - evo kako se zove devojčica uspešnog srpskog košarkaša!

Nikola Jokić je proglašen za najkorisnijeg košarkaša velikog finala NBA lige, a Denver Nagets je zahvaljujući njemu ostvario istorijski uspeh i prvi put došao do titule. Jedan od najemotivnijih momenata na dodeli priznanja bio je kada je Jokić svoju ćerku stavio na ramena i zajedno sa njom slavio. Devojčica je imala jaknicu na kojoj je zastava Srbije i piše Jokić, kačket na kojem je napisano „šampion“, kao i patikice sa brojem njenog tate, broj 15.

Mnoge medije preplavile su najslađe fotografije uspešnog košarkaša i njegove ćerke, a devojčica je ukrala šou kada je na slikanju sa mamom i tatom koristila Jokićev pehar kao bubanj – ovaj sladak snimak podelila je i NBA liga.

Devojčica koja je očarala svet na tatinim ramenima zove se Ognjena. Ovo ime nije često i potiče od muškog imena Ognjen, a ima veoma moćno i snažno značenje. Ognjena je staroslovensko ime koje vodi poreklo od reči „ogаnj“ što znači da je devojčica sa takvim imenom „hrabra“; „moćna kao vatra“.

Nekada su se imena Ognjen i Ognjena davali deci zbog verovanja da ih ovo ime štiti. Muško ime Ognjen je često među prvim najpopularnijim imenima u Srbiji, dok se roditelji ređe opredeljuju za ime Ognjena. Još jedna ženska verija ovog imena je Ognjenka.

Đorđe Balašević je jednu svoju pesmu nazvao ovim imenom, a neki od najlepših stihova iz pesme „Ognjena“ glase:

„…Sve ima svoje… I vatra i led

U kap se spoje… I čemer i med
Sve ima svoje… Vrlina i greh
Tuge postoje da bi prizvale smeh…“

***

Bonus video: Podcast Mamazjanija – gost Tomislav Kuljiš