Bolna priča mame deteta s razvojnim izazovima koju nisu pustili u IKEA igraonicu

Foto: Privatna arhiva

"Evo Nora je zaspala, a ja sada mogu na miru da se isplačem."

Milena Berić, jedna od članica Upravnog odbora Udruženja „Krokodil“ koja sa piscem Vladimirom Arsenijevićem ima ćerkicu Noru, doživela je neprijatno iskustvo s u dečijoj igraonici robne kuće IKEA.

Nora je rođena 2019. godine u 24. nedelji gestacije tj. krajem petog meseca Milenine trudnoće sa sepsom i danas je, posle tri godine, očekivano, devojčica s različitim razvojnim izazovima i kašnjenjima a kojoj nije bio omogućen ulazak u pratnji majke u igraonicu.

O svom iskustvu, s ciljem da približi svakodnevnicu roditelja dece s razvojnim smetnjama, Milena je pisala na svom fejsbuk profilu. Njenu priču prenosimo u celosti i uz dozvolu.

„Ako ste se ikada pitali kako izgleda svakodnevni, mali život roditelja i dece sa posebnim i dodatnim potrebama u Srbiji ovu situaciju ispod pomnožite sa 365 dana u godini. Večeras sam po prvi put otišla do dečije igraonice u Ikei, a nakon obavljene kupovine. Rekli su mi da devojčica ‘dalje ide sama’.

Ukazala sam devojkama na ulazu da Nora ne može samostalno da stoji i hoda pa su rekle da u tom slučaju možda mogu ja sa njom ali da je kasno i da zatvaraju za 10-15 minuta. Rekla sam im da nema veze. Makar pet minuta bi mi značilo da je ubacim tamo u loptice i odmorim leđa a i da ne mislim da li će razbiti glavu negde. Kažu ne može. Pravila.

Iza nas se pojavio red zadovoljnih roditelja koji su posle kupovine nasmejano došli po svoju razigranu dečicu koja su rumena od trčanja i igranja potrčala iza ovog stakla do svojih roditelja. Mi smo ostale sa ove strane da gledamo loptice i jedemo keks. Makar su ovu sofu tu stavili. To nam je značilo. PS Evo Nora je zaspala a ja sada mogu na miru da se isplačem“, napisala je supruga Vladimira Arsenijevića.

Kontaktirali smo IKEA tim kako bismo dobili njihovo obrazloženje bolnog iskustva majke.

„Kompanija IKEA Srbija je uputila izvinjenje mami Mileni Berić zbog neprijatnog iskustva koje su ona i njena ćerka imale u IKEA robnoj kući. Jedini razlog zbog kog devojčica nije primljena u igraonicu je što je ulazak predviđen do 19.30. Igraonica radi do 20 časova, a poslednjih pola sata pred zatvaranje ostavljeno je roditeljima i deci da polako završe svoj boravak, bez stvaranja gužve na izlazu.

U igraonici Småland su sva deca dobrodošla. Deca sa posebnim potrebama, smetnjama u razvoju ili zdravstvenim teškoćama, u igraonici dobijaju potpunu pažnju jednog zaposlenog, a u zavisnosti od potreba deteta u igraonici može da boravi i roditelj. Nadamo se da ćemo imati prilike da ugostimo mamu Milenu i njenu devojčicu u IKEA igraonici prilikom njihove sledeće posete“, poručio je za Zadovoljna.rs IKEA tim.

Milena Berić je u svojoj objavi dodala da joj je najviše zasmetalo što u postupanju radnica nije bilo „samilosti ili toplote“, iako su poštovale pravila.

„Ono što predstavlja problem ovde nisu vaša pravila ona su jasna, nedvosmislena i ispravna. Ono što je meni učinilo da se osećam loše pa onda i Nori jeste činjenica da su zaposlene na ulazu pri našem prilasku rekle Devojka ide dalje sama a tek nakon mog objašnjenja da je to nemoguće one su mi objasnile pravila….Ja sam zamolila na 5 minuta da nam znači zbog okolnosti ali i tada smo dobile ‘Pravila su pravila’….Postujući ovo iskustvo javno dobila sam još nekoliko poruka roditelja o neprijatnom iskustvu sa osobljem vaše igraonice i nemogućnosti ulaska dece npr jedno od njih je visina deteta što nigde nije istaknuto“, dodala je na Fejsbuku.

Važno je podizati svet o ovakvim situacijama, koje roditelji u Srbiji doživljavaju u raznim prilikama.

Portal Nova.rs nedavno je pisao o prvom školskom danu Severa Kaića, đaka prvaka autističnog spektra kojem prvi dan u klupi nije bio nimalo lak. Na samom početku školske godine, Sever je ostao bez pratioca koji treba da mu bude podrška u školi, a njegova majka apeluje na Vladu Srbije da usvoji zakon o roditeljima-negovateljima, koji će im omogućiti da deci pruže potpunu negu 24 sata i da za to budu plaćeni.

***

BONUS VIDEO: Dragana Pandurević Jovović o pokrenutoj peticiji „STOP AKUŠERSKOM NASILJU“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram