Bila sam surogat majka za poznatu ženu – zaprepastiće vas kako to izgleda

Ilustracija, Foto: Hulu / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Šana Sent Kler je surogat majka za poznate ličnosti i kaže da se ovakve priče ne završavaju uvek sjajno.

Šana je po zanimanju frizerka, živi na farmi u Pensilvaniji, gde drži koze i kokoške sa suprugom. Oni sada imaju dva sina i ćerku, ali njeno prvo dete je bilo mrtvorođenče, tako da je Šana razumela žalost i čežnju za detetom.

„Nije bilo zato što sam morala da platim račune – finansijski smo bili OK. Smatrala sam da je surogat majčinstvo poklon koji mogu dati drugoj ženi“, objašnjava Šana.

Šanino prvo iskustvo je bilo prelepo: „Imale smo veoma različite živote, ali sam imala konekciju sa njom.“

„Surogat majčinstvo može doneti veliku radost – neverovatan je osećaj kada znate da ste ostvarili nečiji san i da ta osoba dobija bebu za kojom žudi. Ali imate dve žene, koje se možda nikada ranije nisu poznavale i verovatno dolaze iz potpuno različitih društvenih slojeva i koje se udružuju u ovom neverovatno intimnom procesu kako bi stvorile bebu“, kaže ona.

Za prvu surogat trudnoću dobila je 50.000 dolara, a samo nekoliko meseci kasnije, Šanu je kontaktirala jedna poznata žena, koju ćemo zvati Ketrin, zbog zaštite privatnosti.

„Volela sam njenu priču o tome kako je bila u ranim 40-im i pokušavala da ima bebu godinama, ali trudnoća nikada ne bi uspela. Nakon lepog iskustva sa prvom majkom, nisam videla problem sa tim.“

Šana je prvi put upoznala Ketrin na transferu prvog embriona u skupoj klinici za vantelesnu oplodnju u Njujorku, koja je bila opremljena kao hotel s pet zvezdica.

Poznata ličnost je otišla pre nego što je Šana imala transfer i uopšte joj se nije zahvalila.

„Već je imala neuspešne trudnoće i mislila sam da možda pokušava da se zaštiti od daljeg razočaranja“, objašnjava Šana.

Prvobitni transfer je propao, a Ketrin je nakon toga bila nonšalantna što je zbunilo Šanu. Pre drugog transfera, slavna ličnost je odvela Šanu i njenog muža na večeru.

„Bila je gruba prema konobaru, birala je hranu sa menija za koju sam rekla da je ne želim i ismevala me kada sam rekla da neću vino. Gutljaj vina ne bi škodio, ali sam se spremala da obavim još jedan transfer i nisam smatrala da je prikladno. Čak je i flertovala sa mojim mužem“, iskrena je Šana.

Drugi transfer je takođe propao nakon što je Šanin test trudnoće ponovo bio negativan.

Tokom trećeg transfera koji je bio uspešan, dobila je šokantan poziv – Ketrin joj je rekla da je upravo dobila sina, kojeg je rodila druga surogat majka.

„Rekla je da želi da mi kaže pre nego što pročitam o tome u novinama — a kada sam nabacila da mi nikada nije rekla da ima drugu surogat majku, rekla je da nije imala obavezu da mi kaže.“

Dve žene više nisu progovorile  i dve nedelje nakon što je prekinula veze sa Ketrin, Šana je imala pobačaj.

Dobila je oko 11.000 dolara – ugovor koji je potpisala sa Ketrin predviđao je isplatu od 45.000 dolara za bebu, 55.000 dolara ako se radi o blizancima i 60.000 dolara za trojke ili više beba.

Najvažnija stvar koju je Šana naučila kao surogat majka je da nikada ne žuri sa aranžmanom, prenosi Dailymail.

„Verujem da obe žene moraju prethodno da sednu sa renomiranom agencijom za surogat majčinstvo, kako bi detaljno napisale šta očekuju od ovog putovanja. Ako to ne učinite, ima toliko stvari koje mogu poći naopako. Mislim i da su žene koje nose bebe drugima heroji i to je divna stvar, sve dok obe strane tačno znaju u šta se upuštaju“, zaključuje Šana.

***

Bonus video: Podcast Mamazjanija sa Mirkom Vasiljević

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram