Bebe razvijaju smisao za humor u prvih mesec dana života

beba
Humor se kod beba razvija u prvoj godini života, Foto: Tatsiana Plotilova / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživanje je bilo globalnog karaktera i uključivalo je oko 700 beba. Tim istraživača na Univerzitetu u Bristolu otkrio je kako bebe uživaju u humoru koji je baziran na različitim aktivnostima kao što su golicanje, sakrivanje, pravljenje grimasa i pričanje “čudnim” glasom.

Istraživanje je objavljeno je u časopisu Behavior Research Methods, a otkrilo je da bebe koje nisu napunile godinu dana vole videti reakcije drugih ljudi, npr. kada se neko uplaši i slično. Dvogodišnjacima je zanimljiv tzv. “besmisleni” humor: rečenica “Pas kaže mu” itd. Trogodišnjaci vole igre reči, trikove, ali i pogrdne reči.

Socijalizacija je ključna u razvoju smisla za humor, a pomaže i u poboljšanju drugih kognitivnih veština, kao što je maštanje. Doktorka Elena Hoicka kazala je kako je smisao za humor složen proces koji se razvija u prve četiri godine života.

“S obzirom na njegovu univerzalnost i značaj u mnogim aspektima života dece i odraslih, važno je da razvijemo alate kako bismo utvrdili kako se humor u početku razvija, tako da možemo razumeti ne samo pojavu humora, već i kako on može pomoći mladima kada je reč o mentalnom zdravlju”, dodala je, a prenosi Haber.ba.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram