Kako prepoznati poremećaj u ishrani kod adolescenata

tinejdžeri adolescenti
Kako da prepoznaš da li ti dete ima poremećaj u ishrani, Foto: DR M.A. ANSARY / Sciencephoto / Profimedia

Oni koji obole od poremećaja ishrane su najčešće uzorna deca, najbolji đaci, perfekcionisti i često slabijeg samopouzdanja - a sad znamo kako to i prepoznati na vreme.

Poremećaj ishrane u adolescentnoj dobi – anoreksija nervoza i bulimija obeleženi su teškim smetnjama u navikama u ishrani i ponašanju, a o ovim poteškoćama govori Mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, specijalista pedijatar.

Raste broj

Anoreksija nervoza je stanje voljnog prestanka uzimanja hrane i gubitka težine od 15 do 20 posto od prethodne. Češća je kod devojčica nego kod dečaka.

Učestalost među adolescentima je 1:100-250. Naječšći period kada se prvi simptomi javljaju je 14 do 18 godina. U poslednjim decenijama broj anoreksične dece raste. Kod anoreksične dece je prisutan nerazuman strah od gojenja, odbijanje održavanja minimalne, normalne telesne težine koja zbog mršavljenja bude manja od 85 posto od očekivane za visinu, a kod devojčica amenoreja (prestanak menstruacije).

Kako prepoznati

Deca s anoreksijom su vesela, vedra, živahna, a prema činu hranjenja ponašaju se čudno: namerno izazivaju povraćanje, kriju ostavljenu hranu svuda po kući, a, ako jedu, onda traže niskokaloričnu hranu, preteruju s vežbanjem kako bi izgubili na težini, uzimaju čajeve i tablete za mršavljenje.

Uzrok anoreksije je dubok psihički poremećaj u percepciji oblika vlastitog tela i telesne mase.

Deca koja obole su najčešće uzorna deca, najbolji đaci, perfekcionisti, često slabijeg samopouzdanja, obično iz porodica u kojima su roditelji prezaštitnički postavljeni i iz dobro situiranih porodica te mnogo češće u urbanim sredinama.

Srčane aritmije

Komplikacije anoreksije su usporen rad srca, poremećaj srčanog ritma, pad krvnog pritiska, sniženje tjelesne temperature, nepodnošenje hladnoće, pad šećera u krvi, povišenje holesterola u krvi, neravnoteža elektrolita, smanjenje broja bijelih krvnih zrnaca, hormonalni poremećaj.

Teški elektrolitski poremećaji uz srčane aritmije uzrok su smrtnog ishoda u fazi oporavka od anoreksije.

Kako se leči

Lečenje obuhvata dijetalne mere i psihoterapiju, s uključenjem roditelja. U lečenju anoreksije postavljaju se tri osnovna cilja: prvi – normalizovanje fizičkog zdravlja i uhranjenosti. To se mora provoditi u bolnici postepeno, jer nisu retki smrtni slučajevi zbog zatajenja srca u neoprezno vođenoj fazi realimentacije. Drugi cilj je uspostavljanje, odnosno vraćanje normalnih navika u ishrani, a treći je psihoterapijski tretman bolesnika i rad s porodicom. Lečenje je dugotrajno, prenosi Dnevniavaz.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram