Alat koji treba svakoj novopečenoj mami koja želi da doji

dojenje
Foto: Instagram/ivana.i.jovana

Kako da beba lakše dobije kolostrum na dojci?

Mnoge žene se slažu da posle porođaja dojenje može da bude najveći izazov za mamu. Zato dobro dođu saveti koji mogu zaista da pomognu onim ženama koje žele da doje. Njih rado deli Jovana Simin, lekarka i trostruka mama. Ona je nedavno na Instagramu istakla da, iako zdrave bebe imaju refleksnu potrebu za sisanjem, treba im vremena da počnu efikasnije da sisaju i lakše dobijaju mleko.

Na početku svog videa Jovana se prvo našalila i kao „alat za dojenje“ pokazala lepljivu traku, aludirajući na sve one netražene i nestručne savete koje mlade mame neretko dobijaju, a koji mogu samo da odmognu.

Alat koji zaista može da pomogne je zapravo trik kojim bebi možete pomoći da lakše isprazni dojku – dok se polako upoznajete i uhodavate.

„Kada primetiš da više puta povuče, ali ne proguta, radi kompresije tako što pritisneš deo dojke što dalje od bradavice (da joj ne ometaš hvat) i držiš dokle god beba vuče. Kada napravi pauzu, popusti pritisak. Kada opet počne da sisa, ponovo pritisni dojku“, kaže Jovana, uz slikovitu demonstraciju.

Ističe da na taj način kolostrum, prvo dragoceno mleko, izlazi u jačem mlazu, pa beba ne stigne da se uspava pre nego što je završila podoj.

Za još saveta o dojenju možete da se prijavite na besplatno predavanje za trudnice “Dojenje u prvim danima”, gde ćete čuti saznati kako izbeći najčešće greške i lakše uspostaviti dojenje.

BONUS VIDEO: Tata na porođaju u GAK Zemun

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram