Aerodrom u Amsterdamu uveo genijalnu foru za muškarce u toaletima

Foto: Shutterstock

Probajte, šta vas košta...

Kad uđete u muški WC na amsterdamskom aerodromu Schiphol i pogledate pisoar, u njemu ćete videti muvu. Ne pravu, iako će vam se tako učiniti na prvi pogled, već urezanu u sam pisoar i obojenu u crno. Ukoliko pogledate i ostale pisoare u toaletu videćete da muva u svakom stoji uvek u istom položaju –  odmah iznad odvoda pisoara, na levoj strani. Zašto su muve u pisoarima? Ispostavilo se da muškarci ne mogu da odole da mlaz mokraće ne usmere na stvari koje su pred njima, to jest da ne ciljaju na njih tako da ih „speru“.

View this post on Instagram

A post shared by FACTS (@facts)

I iako im kod kuće često nedostaje preciznost prilikom ciljanja u WC šolju, i to dovodi do večnih rasprava s ostalim članovima porodice, na javnim mestima poput aerodroma, muški nemar može mnogo da košta. Održavanje i čišćenje WC-a je posebna priča i na mestima poput aerodroma košta mnogo. Dizajneri pisoara su ⁠decenijama bili opsednuti pronalaženjem rešenja za takozvano „povratno prskanje“. Zbog toga su pokušavali sa zaštitnim panelima, gumenim podnim prostirkama, čudno oblikovanim pisoarima u kojima se mlaz odbija od konkavnih zidova u pisoar, a ne van njega,…Klaus Rajhart je čovek koji je 1991. patentirao pisoar bez vode. Cilj mu je bio da se drastično promeni korišćenje vodovoda sa proizvodima koji koriste manje ili nimalo vode.

On je shvatio da ništa ne funkcioniše tako efikasno kao navođenje muškarca da cilja na pravo mesto.

„Momci su prostodušni i vole da se igraju sa mlazom urina, pa stavite nešto u WC šolju i oni će ciljati na to. To može biti bilo šta. Na aerodromu Schiphol je u pitanju muva“, rekao je.⁠

Kad su muve smeštene u pisoare Schiphola, stope izlivanja mokraće i prskanje su pale za 80 posto, rekao je menadžer aerodroma. Takva promena je, naravno, dovela do velikih ušteda u troškovima održavanja.

Ova ideja zapravo navodno datira još iz 1960-ih kad je Jos Van Bedof koji je održavao vojne kasarne primetio da je neko nacrtao male, crvene tačkice u pisoarima i da je od toga trenutka imao mnogo manje posla oko isprskanih WC-a.

Dve decenije kasnije on je predložio bordu aerodroma da tačkice pretvore u muve. Objasnio je da je ključ u pobedi nad neprijateljem u stojećem položaju. Muškarcima je potrebno da znaju da mogu da pobede, makar i muve u toaletima.

Američka entemološkinja Mej Berenbaum kaže da nije ubeđena da je ključ u muvi. Pre više od sto godina u Velikoj Britaniji, na posudama za mokrenje su takođe bile slike insekata, kaže ona. Tada, međutim, omiljena meta nije bila muva, već pčela. I pčele imaju žaoku. Čini se da su muškarci 1890-ih bili spremni da preuzmu maštovitije rizike dok su piškili.

***

Bonus video: Kurkuma – neizostavni začin orijentalne kuhinje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram