Trik kojim vojska leči nesanicu uspavljuje za 10 sekundi

Foto: Shutterstock

Vojnički metod uključuje opuštanje mišića, disanje i trikove vizuelizacije.

Pedijatrica i osteopatkinja iz Bostona dr Džes Andrejd je objasnila metod za lečenje nesanice koji može da vas uspava za nekoliko minuta, a uz praksu i za oko 10 sekundi. Nazivaju ga ‘vojnim metodom’ i navodno su ga popularizirali vojnici američke vojske koji su ga koristili da se uspavaju u teškim okolnostima.

Ovaj metod je prvi put dokumentovan u knjizi Lojda Bada Vintera iz 1981. „Relax and Win: Championship Performance“ i navodno je imao 96 odsto uspeha nakon samo šest nedelja vežbanja. Metod uključuje opuštanje mišića, disanje i trikove vizuelizacije, a prikazan je u video snimku dr Džes Andrejd.

Prvo, opustite celo lice, uključujući sve mišiće lica. Ako vam pomaže, možete početi od čela i krenuti niz lice, opuštajući vilicu, obraze, usta, jezik, pa čak i oči.

Zatim spustite ramena i ruke i pustite ih da prirodno padnu dole uz pomoć gravitacije. Opustite vrat i ruke, počevši od vrha desne ruke i polako prelazite na bicepse, podlaktice i šake. Ponovite na drugoj, levoj strani.

Nastavite da dišete polako i duboko. Izdahnite i opustite grudi.

Sada opustite noge. Počnite sa desnom butinom i pustite da se „utopi“ u stolicu ili krevet. Zatim uradite isto sa svojim listom, skočnim zglobom i stopalom i ponovite postupak sa levom nogom.

Sada očistite svoj um.  Ako se mučite, pokušajte da zamislite i zadržite sliku u glavi (jedan od predloga je da zamislite kanu na jako mirnom jezeru).

Stručnjaci tvrde da metod funkcioniše zato što zamenjuje „neželjene misli u vašem umu zadatkom koji je pri ruci – opuštanjem mišića u telu u nizu“.

U svemu ovome postoji i fizički element, jer što se vaši mišići više opuštaju, to ćete možda početi da osećate manje stresa i anksioznosti.

„Metod vojničkog spavanja je veoma sličan tehnici progresivne relaksacije mišića kojoj podučavam svoje klijente koji pate od nesanice. Ljudi često ne mogu da spavaju jer im je um previše zauzet ili su fizički uznemireni“, rekla je dr Lindzi Brauning koja ljude leči od nesanice i napisala je nekoliko knjiga o ovoj temi.

Brauning kaže da postoje i druge tehnike opuštanja koje čovek može da uradi dok je u krevetu, a koje će mu pomoći da se uspava, a između ostalog tu su i „sporo duboko disanje i brojanje od 1.000 u trojkama“.

Međutim, ona je naglasila da će možda biti potrebna dodatna pomoć u zavisnosti od težine situacije.

„Kada imate ozbiljan problem sa spavanjem, možda ćete morati da dobijete dodatnu pomoć, a tehnika opuštanja to možda neće rešiti“, rekla je.

***

Bonus video: Tretman lica korom banane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram