5 zastarelih mitova o roditeljstvu u koje se još uvek veruje

beba plače
Šta kad beba plače; Foto: redheadpictures / ImageSource / Profimedia

Roditeljstvo je najodgovorniji zadatak koji možemo imati, a prate ga mitovi koji su zastareli, ali u njih se i dalje veruje.

Savremeno doba donelo je mnoge promene i na planu roditeljstva – više se i otvorenije razgovara baš o tim teškim sferama roditeljstva koje nas okupiraju i sve je više korisnih saveta koji mnogim roditeljima mogu biti od velike pomoći.

Ipak, pored svih promena koje su se desile u odnosu na prethodnu generaciju roditelja, postoje još uvek neki zastareli mitovi o roditeljstvu u koje se veruje i koji su se snažno održali.

Ovo su najčešći mitovi o roditeljstvu.

Postoji jedan “pravi” način roditeljstva

Iako se odavno govori o tome da je svako dete individua za sebe, a da je svaki roditelj drugačiji, te da njihov odnos ne može da se pročita i prepiše iz knjige, ipak postoje ljudi koji jednostavno veruju da postoji samo jedan ispravan način na koji možete vaspitati svoje dete.

Počevši od toga na koji način je beba hranjena, preko toga kada i kako ste odvikli bebu od pelena, savladali neke prve prepreke, naučili dete da se samo uspavljuje ili ne, da spava u svom ili vašem krevetu… svaka faza roditeljstva podložna je kritikama i polemikama. A jedno je sigurno – ne postoji jedinstveno rešenje niti recept za savršenog roditelja koji će biti primenljiv u svim porodicama. Savršen roditelj je svaki koji se dovoljno trudi da bude dovoljno dobar za svoje dete, ali i za sebe i celu svoju porodicu.

Nošenje dece će ih razmaziti

Jedan od najčešćih povoda za polemiku jeste upravo nošenje deteta i ona rečenica “naviknućeš dete na ruke” kao povod za brigu onih koji smatraju da je to način na koji ćete razmaziti dete.

Ponekad je jedini način da umirite dete to da ga uzmete u naručje. Ponekad je to najbolje što možete da mu date kada je uznemireno. A uvek je to jedan od najsigurnijih načina da detetu pokažete svoju ljubav i date mu do znanja da uvek postoji mesto na kom će biti sigurno, a to je vaš zagrljaj.

Treba pustiti bebu da plače

Ako uzmete bebu u naručje svaki put kad počne da plače, sigurno je da ćete je razmaziti. Najbolje je da pustite da beba plače pa će vremenom naučiti da se sama umiri.

Ovaj mit ne bi trebalo ni dovoditi u pitanje jer beba svojim plačem kominicira jer ne ume ni na koji drugi način da saopšzi da joj nešto treba. Vremenom roditelji nauče da prepoznaju vrste plača svoje bebe, pa tako znaju da li je gladna, mokra, uznemirena, prestimulisana, umorna ili joj je samo potrebno da promeni položaj, malo nežnosti i bliskosti sa mamom i tatom, pišu Detinjarije.

A kada bebu ostavite da plače, plakaće do iznemoglost i teško da će naučiti da se umiri sama. Deca nisu sposobna da nauče da se samostalno umire pre uzrasta od četiri do pet meseci. Kada dete ostavite da plače i ne reagujete na plač, najčešće dete nastavlja da sve glasnije vrišti i vrlo brzo shvati da je potrebno da bude agresivno da bi skrenulo pažnju na sebe. Ono što je još opasnije – kada roditelji na plač ne obraćaju pažnju, neka deca potpuno prestanu da reaguju. Vremenom ta deca osećaju tugu, nesigurna su i nemaju samopoštovanja. Dugoročno ona gube poverenje u sebe, ali i u druge ljude, a doživljeni stres trajno oštećuje detetov psihofizčki razvoj, piše Zelena učionica.

Deca koja ne govore ništa ne razumeju

Ovaj mit bi trebalo da se što pre rasvetli jer upravo deca uzrasta do dve godine upijaju sve (ne samo što čuju već i što vide), a ubrzo nakon toga, kada počnu da pričaju – videćete da su ipak razumeli (i u velikoj meri zapamtili) ono što ste govorili i pokazivali.

Ponašanje u blizini deteta, pogotovo roditelja ili starije braće i sestara, nešto je što mala deca prvo primete i zapamte, a kako rastu, oponašaju i kopiraju. To su prvi obrasci u ponašanju i govoru kojima će biti izloženi, a ujedno i najuticajniji – zato obratite pažnju šta govorite jer oni zaista razumeju mnogo više nego što mislite.

Starije dete će biti ljubimorna na mlađe

Iako je očekivano i sasvim normalno, ovo ne mora da bude istina. Pojava ljubomore kod starije dece uzrokovana je očiglednim promenama unutar porodice i pojavljivanjem novog člana koji će sigurno zahtevati mnogo više pažnje (pogotovo od mame).

Ipak, to je nešto na šta možete uticati, barem delimično. Pripremajte starije dete na dolazak bate ili seke, pričajte o tome šta će se sve promeniti i kako će vam izgledati svakodnevica kada vas bude više u porodici, ali pored toga – pričajte i o tome šta će sve i dalje biti isto, šta se neće promeniti (pogotovo od rituala i stvari koje su njima veoma značajne). Takođe, na pojavu ljubomore utiče i razlika u godinama između dece, tako da ovaj mit zaista ne može biti generalno pravilo.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram